Espoon Nuuksiossa viimeistellään kovalla tohinalla 31.5. aukeavaa Suomen luontokeskus Haltiaa. Haltia seisoo Pitkäjärven rannalla jyrkässä rinteessä niin kuin se olisi aina ollut siinä. Rakennus on verhoiltu ulkoa tummaksi kyllästetyllä puulla, joka on kuin kuori Haltian ympärillä. Myös sisätilat lukuun ottamatta kellarikerrosta, on tehty puusta, jopa hissikuilut.
Tunnelma Haltiassa on kotoisa ja lämmin. Sisätilojen vaalea puuverhoilu on raikas. Ikkunoista tulvii luonnonvaloa ja sisällä on kirkasta.

”Valon ja maisemien hallinta on koreografiaa. Se on vähän kuin elokuvaa ohjaisi”, Haltian suunnitellut arkkitehti Rainer Mahlamäki sanoo. Sama arkkitehtitoimisto on suunnitellut sekä rakennuksen että näyttelytilat.
Päänäyttelysalissa on muun muassa sotkanmuna, joka on koottu kuin palapeli yli 600 osasta. Munan sisälle pääsee tepastelemaan ja sinne tulee katseltavaksi taiteilija Osmo Rauhalan Peliteoria-videoteos. Muita näyttelyitä ovat Yöretki- ja Viherkehä-näyttely sekä vaihtuvat erikoisnäyttelyt.

Haltia on 75 prosenttisesti energiaomavarainen. Viherkatto sitoo hiilidioksidia ja aurinkokeräimet lämmittävät käyttöveden. Lämpö ja jäähdytys hoituvat aurinkopaneeleilla ja maalämmöllä.
18 miljoonaa euroa maksanut luontokeskus on herättänyt paljon mielenkiintoa jo ennen valmistumistaan. Kokoustilat, luontokoulu, opastetut retket ja ravintolapalvelut takaavat Haltialle monipuolisen kävijäkunnan.
Koko Suomen luontoa esittelevän luontokeskuksen ovat rakennuttaneet Metsähallitus, Espoon kaupunki ja Solvallan urheiluopisto. Toimintaa rahoittavat pääkaupunkiseudun kunnat, urheiluopisto ja Metsähallitus.
Haltiaan odotetaan jopa 200 000 kävijää vuosittain.
Helsingin keskustasta alkaa liikennöidä bussilinja Haltiaan sen auettua.

P.S. Ylen Luontoilta lähetetään Haltiasta 15.5. klo 18, Radio Suomi!

Kuva: Johanna Mehtola

Kuva: Johanna Mehtola

 

kuva3

Kuva: Johanna Mehtola

 

HaltialuontokeskusNuuksio

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.