4/2022

Kanahaukassa on räjähtävää voimaa. Erityisesti naaras on isokokoinen ja roteva.

Leveät siivet ja pitkä pyrstö antavat isolle linnulle suurta ketteryyttä ja nopeutta.

Kanahaukka on taitava lentäjä, nopea käänteissään myös metsän sisällä.

Huutavan kanahaukan hengityksen höyryt näkyvät pään ympärillä.

Linnussa on voimaa ja rohkeutta. Samalla kanahaukka on hyvin valpas. Jokaisen ruokapalan jälkeen se katsoo vuoroon vasempaan ja oikeaan varmistaen koko ajan turvallisen ympäristön.

Kanahaukan paras pesimäbiotooppi on komeissa havu- ja sekametsissä.

Vanhojen metsien tilan vuoksi kanahaukka on oppinut nyt myös pesimään Helsingin ja muidenkin kaupunkien hyväpuustoisiin puistoihin. Parhaat puistot antavat kanahaukalle yllättävän suojaisia pesäpaikkoja. Samalla kanahaukka ainakin Helsingissä verottaa hyödyllisesti rotta- ja kanikantaa.

Kanahaukka myös talvehtii pesimämetsissään, nuoret haukat liikkuvat talvella myös lähialueilla, osin muuttavat hieman etelämmäs.

Yksi mahdollisuus tutustua tähän kiehtovaan lintuun lähietäisyydeltä on viettää talvipäivä kanahaukan tarkkailuun sopivassa piilokojussa. Mahdollisuuteen voi käväistä tutustumassa vaikkapa Karelia Nature Photographyn somessa.
kanahaukkavuosi luonnossa

Hyvän mielen joululahja

Anna lahjaksi lumoava luontokokemus.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet suomalaisen luonnon suojelua.