6/365

Oravat viihtyvät hyvin kaupunkien puistoissa. Luonnossa niiden koti on havupuuvaltaisissa metsissä. Siellä ne ovat kuitenkin vähentyneet selvästi. Niitä on enemmän lähellä ihmistä.

Orava on hellyyttävän näköinen. Ristiriitaa synnyttää, että se ei syö ainoastaan kävyn siemeniä, vaan on usein melkoinen pesärosvo pikkulintujen pesillä.

Yksi syy ”metsäoravan” vähenemiseen saattaa olla näädän leviäminen uudelleen koko maahan. Sitä taas saattoivat auttaa merkittävästi runsaat käpyvuodet 1960-luvun lopulla, jolloin oravia oli paljon. Niiitä riitti myös näätien ravinnoksi. Todennäköisesti kantojen muutokset ja vaihtelut ovat kuitenkin paljon monimutkaisempia ja useilla eri tekijöillä on niihin vaikutuksensa.

Mutta puistoissa orava on erityisesti näin talviaikaan se hellyyttävä pörröhäntä, jota rakastamme. Siellä sen helpoiten näkee tänäkin päivänä. Mutta myös pihoilla lintulaudoilla sekä lintujen ruokintapaikoilla. Siellä se on aikamoinen ahmatti, jonka varalta talit usein kiinnitetään sen kekseliäisyyden ulottumattomiin.

orava

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.