81/365

Hieraisen silmiäni. Mutta totta se kuitenkin on. Hirvi istuu avoimella lumisella tundralla, Jäämeren kivikkoisella rannalla. Kuvat ovat viime maanantailta.

Olen toki nähnyt hirviä jo vuosikymmenien ajan Tenon varren koivikoissa ja suistossa. Mutta Varanginvuonon puuttomalla tundralla, keskellä talvea, se on yllätys. Lähimpiin tunturikoivikoihinkin on noin 40 kilometriä ja Tenolle lähes 100 km. Hirvi oli lähellä Skallelvin, Kalliojoen vanhaa suomalaiskylää.

Hirven takana pohjoisrannalta katsoen Varanginvuono ja sen takaiset tunturit.

Kirjallisuus kuitenkin kertoo, että hirvi saattaa kesällä oleskella pensastundralla. Talveksi vuonojen hirvet vetäytyvät metsiin. Joku saattaa kuitenkin jäädä talveksi jokivarsien pajukoihin – lähde Timo Helle, Suomen nisäkkäät ja Wikipedia.

Mutta tämä hirvi on avoimella kivisellä rannalla. Ehkä sen eineet jossakin jokivarsien laaksoissa ovat käyneet vähiin ja se etsi kulkua metsäiseen maastoon. Matkaa sinne on. Ehkä voimat riittävät.

Suunta kohti metsiä?

Siinä se ihmetteli, kuunteli korvillaan, nälkää varmasti tuntien. Suunnan se otti kuitenkin hiljalleen kohti länttä. Siitä suunnasta evästä voisi löytyä vielä keväthangille?

hirviJäämeriTundraVaranginvuonovuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.