Olemme kuluneen vuoden aikana tehneet aiempaa vähemmän luontoretkiä koko pesueen voimin. Syy löytyy pesueen poikasten viikonlopuille osuneista harrastuksista. Juhannussunnuntaina olimme pitkästä aikaa rauhallisella koko päivän retkellä kaikki neljä. Hellepäivän kohteeksi valikoitui meren ympäröimä Vartiosaari – se sama, jonne olemme hiihtäneet talvella jään yli.

Matkasimme saareen aurinkosähkölautalla ja suuntasimme Vartiosaaren terveysluontopolulle. Eväät söimme jo ”hiidenkirnukalliolla”, jotta jaksoimme kiertää koko luontopolun aina Vartiokallion kautta. Ensimmäistä kertaa pesueen pienin luki osan luontopolun teksteistä ihan itse.

Luontopolun kiertämisen lisäksi omana tavoitteenani oli juhannuksen hengessä valokuvata seitsemän keskikesän kukkaa retken aikana. Valitsin kuvattaviksi kaikkein yleisimpiä lajeja. Ensimmäisenä kuvasin nurmitädykkeen, jonka sinisiin kukkiin ja minttumaisiin lehtiin voi Etelä- ja Keski-Suomessa törmätä lähes millä tahansa pientareella tai niityllä.

Sen jälkeen otin useamman kuvan puna-ailakeista, joiden aniliininpunaiset kukat olivat jo lakastumaan päin.

Kolmantena kuvasin puolukan valkeanpunertavia kukkia, joita kimalainen oli juuri pölyttämässä.

Neljäntenä kuvasin niityllä yleisen hernekasvin, hiirenvirnan, sinivioletteja kukintoja.

Niityltä kuvattavaksi valikoitui myös runsaslukuisena kukkivista heinistä nurmipuntarpää, jonka pötkylämäiset kukinnot ovat pehmeitä, toisin kuin sitä muistuttavalla timoteillä.

Kuudentena kuvasin kallioilla ja muilla kuivilla paikoilla yleisenä kasvavan villiyrtin, ahosuolaheinän, tiilenpunaiset kukinnot.

Viimeisenä halusin ikuistaa metsän siimeksen hennot kaunottaret: vanamot.

Myönnettäköön, että kuvasin myös parin muun kasvilajin kukkia. Juhannusperinteen vuoksi valitsin niistä kutenkin vain seitsemän. Vaikka en saakaan näitä seitsemää kukkaa tyynyn alle, ei se haittaa, kun on puoliso jo valmiina pötköttämässä retkiviltin päällä.

Kun kesäloma ihan kohta alkaa, haluan tätä lisää. Ehkäpä tankkaan retkiä ja kesän kukkia vähän talvenkin tarpeiksi –  ja suosittelen samaa vahvasti muillekin. Luontopolkuja, veden ylityksiä ja veteen pulahtamista, kukkaloiston ihastelua, hyönteisten tarkkailua, paljaita varpaita, retkieväitä sekä paljoa muuta!

kasvikuvauskasvitlajintuntemusluontopolkumeripäiväretkiretkiterveysluontopolkuVartiokalliovartiosaari

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Suomen Luonnon seurassa pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista koko vuoden ja digiarkistossa pääset sukeltamaan luonnonsuojelun historiaan.