Maaliskuun säätä ei voi moittia ainakaan tasapaksuksi. Kuukauden alkupuolella pihamme mittari painui eräänä aamuna 42 asteen pakkaslukemaan, ja kuukauden loppupuolella tuli päivä, kun mittari näytti peräti +9 astetta.

Kun maaliskuun toiseksi viimeisenä päivänä kävimme Hiidenportin Porttijoella lumikenkäilemässä, saatoimme todeta, että kevät oli ottanut aimo harppauksen.

Aiemmalla retkellä polku oli vielä niin kovaksi tamppaantunut, että se kantoi jopa ilman lumikenkiä. Maisema oli talvinen vitivalkoisina hohtavine hankineen, eikä sulaa vettä paljon näkynyt. Kolmessa päivässä oli tapahtunut iso muutos. Auringon lämpö ja yöllinen vesisade olivat pehmittäneet hanget upottaviksi. Nyt puiden ympärillä oli paljaita kehiä, varvikko pisti esiin, ja tiheissä kuusikoissa lumi oli tuulen riepottamien neulasten peitossa. Virtapaikoissa oli jo selvästi enemmän sulaa, vesi pulppuili iloisesti.

Koskikara näytti olevan yhä paikalla, ja majavalammen luona evästäessämme kuukkelipariskunta kävi tervehtimässä.

Koskikara on viettänyt joella koko talven, tässä ollaan vielä helmikuisessa maisemassa.

Muuten jokivarren lintuelo on koko maaliskuun ajan ollut niukka, usein ainoat ääntelijät ovat olleet käpytikkoja ja käpylintuja. Muuttolintuja ei ole vielä tullut.

Nisäkkäitä näkee harvoin, mutta lumijäljet kertovat niiden liikkeistä. Maaliskuun jälkihavaintoihin kuuluvat muun muassa saukko, lumikko, hirvi ja orava. Nyt ahma oli mennä lönkyttänyt polun poikki eikä se ollut vajonnut pehmeällä hangella juuri lainkaan. Mutta onpa sillä kokoonsa nähden mahtavat tassut. Metsäpeurat puolestaan vaeltelevat joen jäällä ja käyvät kaivamassa rinteiltä jäkälää. Hanki on myllätty kuoppia ja sorkanjälkiä täyteen. Sinne tänne ripotellut mustat papanat ovat koiraseuralaisemme mielestä herkullista naposteltavaa.

Saukon jäljet

Metsäpeuran pipanoita

Tänä vuonna Kainuun metsäpeurojen lentolaskennan tulokseksi saatiin noin 800 peuraa. Laskenta tehtiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Eniten peuroja löytyi Kuhmon Vuosangan harjoitusalueelta ja Sotkamon Tipakselta. Metsäpeurojen määrä on siten hieman lisääntynyt, sillä pari vuotta sitten niitä laskettiin noin 720 yksilöä. Suomenselällä metsäpeuroja on puolestaan noin parituhatta.

Säätiedotus lupaa näille kulmin pääsiäiseksi muutamia plusasteita, öisin on ehkä vain pientä pakkasta. Se tarkoittaa sitä, että kunnon hankiaisia ei vielä saada, ja metsässä liikkuminen on lössölumen takia työlästä.

Joki virtaa – kuva on otettu sillalta suoraan joen yläpuolelta.

ahmahiidenportin kansallispuistojokikevätkoskikaralumikenkäilymaaliskuumetsäpeuraretkeilysaukko

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Suomen Luonnon seurassa pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista koko vuoden ja digiarkistossa pääset sukeltamaan luonnonsuojelun historiaan.