Huhti-toukokuun vaihteessa otimme ystävän kanssa kuopukset mukaan ja suuntasimme Villa Elfvikin luontotalolle. Espoon Laajalahden rannalla, luonnonsuojelualueiden keskellä sijaitseva jugendhuvila on kiinnostava vierailukohde sinälläänkin, mutta sen sisällä voi myös tutustua Espoon luontoa esittelevään näyttelyyn, kokeilla roolivaatteita leikkitilassa sekä viikonloppuisin kahvitella Café Elfvikissä. Luontotalolla järjestetään paljon tapahtumia, mutta meidän vierailumme aikaan mitään ei ollut meneillään – mikä oli hyväkin, niin luontotalolla ja sen ympäristössä ei ollut ruuhkaa.

Takatalven jälkeen luonto alkoi heräillä kevääseen, ja vietimme pääosan ajasta luontotalon ympäristössä. Emme tehneet virallista kevätseurantaa, vaikka nyt on mitä parhain aika sillekin, vaan tutkailimme kevään merkkejä muuten vain. Luontopolun reunaan oli jätetty lahopuiden runkoja tasapainoilua varten, reitin kupeessa kurnutti sammakko ja Laajalahden lintutorni oli seurueen nuorimman mielestä hieno rakennustyömää. Toki tornista oli kiva myös tarkkailla lintujen kevätpuuhia ja ihailla lintulahden avaria maisemia.

Ennen kotiin lähtöä kävimme vielä läheisessä ”peikkometsässä” luonnonsuojelualueen pohjoispuolella. Itsekin innostuin kiipeilemään metsän kallioilla ja kivillä sen verran paljon, että valokuvaaminen unohtui. Metsä lammikoineen ja kallioineen oli mainio seikkailu- ja leikkipaikka, eikä sinne ihme kyllä liikenteen melukaan juuri kuulunut. Jälkeenpäin vasta selvisi syy louhokselta vaikuttaviin kallioihin. Alueella todella on Elfvikin louhokset, joista on aikanaan louhittu graniittia ensimmäisen maailmansodan aikaisten linnoitusten ja kasvavien kaupunkialueiden rakentamiseen.

Tuon retken jälkeen luonto on kylmistä keleistä huolimatta vihertynyt entisestään. Linnut niin vesillä kuin metsissä ovat pesintäpuuhissa ja kevätkukat availevat nuppujaan. Seuraava kevätretki on meidän pesueella onneksi jo aivan nurkan takana, ja muillekin suosittelen keväästä nauttimista luonnossa. Luontotalot ja -koulut, lintutornit, pitkospuut, laavut, metsäpolut sun muut kutsuvat luokseen!

EspookevätLaajalahtilintulahtilintutorniluonnonsuojelualueluontotaloVilla ElfvikVilla Elfvikin luontotalo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.