Suomen Luonto paljasti aiemmin tänään, että Talvivaara ei ole toimittanut julkisuuteen, saati ympäristölupaviranomaiselle, teettämäänsä asiantuntijaraporttia syistä, jotka johtivat marraskuiseen jättivuotoon Sotkamon kaivosalueella. Raportin on laatinut Teknologian tutkimuskeskus VTT (entinen Valtion teknillinen tutkimuskeskus). Haastattelemamme Talvivaaran viestintäpäällikkö antoi ymmärtää, että selvitys ei olisi vielä valmis.

”Voi tulkita niin, että se [selvitys] on vielä kesken”, hän tekstiviestitti ilmeisesti tajuamatta, että totta kai asian todellinen laita paljastuu.

VTT:n kaksi johtajaa vahvistivat Suomen Luonnolle, että selvitys on valmis ja toimitettu Talvivaaralle.

Toistaiseksi on täysin spekulatiivista, olisiko Talvivaara pitänyt kertoa raportin tietoja julkisuuteen: sehän riippuu myös siitä, millaisia nämä tiedot ovat. Onko pimitetyssä raportissa jotain merkittävää? Onko siinä peräti jotain niin merkittävää, että Talvivaaran näyttävästi lanseerattuun osakeantiin mahdollisesti osallistuvien sijoittajien olisi ollut syytä tietää siitä? Onko raportissa ehkä sanottu, että altaat olisi pitänyt tyhjentää ja niiden pohjat tutkia? Arvailua vain.

Kysymyksiin on toistaiseksi mahdotonta vastata. Talvivaara maksoi VTT:lle selvityksestä, joten se itse myös päättää, kertooko se jotain asiasta julki.

*

Sen sijaan hämmentävää ja jopa röyhkeätä on, että Talvivaara ei ole toimittanut VTT:n raporttia edes yhtiön ympäristöluvan päivitystä paraikaa harkitsevalle Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolle (AVI). Minä ihmeen postikonttorina yhtiö pitää AVI:a?

Aamupäivällä tavoittamani ympäristöneuvos Sami Koivula oli suoraan sanottuna kypsän kuuloinen puhelimessa kysellessäni häneltä, onko AVI saanut VTT:n raporttia ja miksi se ei ole raporttia saanut.

Koivulan tunnelmat ymmärtää: Talvivaara haki jatkoaikaa lupahakemukselleen joulukuussa AVI:lta juuri sillä perusteella, että se halusi VTT:n raportin valmistuvan – mutta kun raportti valmistui, yhtiö ei toimittanutkaan sitä lainkaan AVI:lle.

Tämä voi merkitä vain kahta asiaa: joko Talvivaarassa ei käsitetä moisen toiminnan haittaavan heitä itseään, heidän oman ympäristölupansa päivitystä. Tai sitten Talvivaara tietää, että AVI:n ympäristöosasto on pikkupeluri tällä kentällä, jolla huseeraavat valtio, VTT ja elinkeinoministerit ja jolla kyse on sadoista työpaikoista.

Jälkimmäinen vaihtoehto tuntuu vastenmieliseltä, enkä usko, että siitä on kyse. Ainakin AVI:n pitäisi itse käsittää oma asemansa kuviossa, ja ulospäin onkin vaikuttanut siltä, että AVI on ollut tymäkkä puheissaan kaivosyhtiön suuntaan. On AVI:n vastuulla, että uudesta luvasta, jos sellainen myönnetään, tulee riittävän jämy ja selkeäsanainen. AVI:lla on kaikki kortit käsissään. Sen on osoittanut toinen vastaavan kokoluokan virasto Kainuun ely-keskus, Talvivaaran valvova viranomainen, joka on ollut niin omapäinen valvontapäätöksissään, että edes ympäristöministeri ei ole saanut julkisesti ohjata virastoa sen luotsatessa Talvivaaraa puhtaammille vesille. Vastaavan luokan jämäkkyyttä on vara käyttää myös AVI:lla, siihen pari vuotta sitten uusittu hallintomallimme kaiketi perustuu.

Jäämme odottamaan raportin julkistusta tai tietoja siitä, mitä raportissa lukee. VTT on valtion tutkimuslaitos. AVI taas on olemassa meitä kaikkia varten. Talvivaara on yksityisen sektorin toimija, ja ihmisillä on oikeus tietää, miksi kipsisakka-allas vuoti marraskuussa. Ja miksi se vuotaa taas.

Lue alkuperäinen uutinen VTT-raportin pimityksestä.

 

Muutettu 11.4.2013: Juttuun lisätty, että Nissinen toimitti vastauksensa Suomen Luonnolle tekstiviestitse.

avikipsisakka-allaspimitysTalvivaaravttvuotoympäristölupa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.