Iskeekö toivottomuus ja alakulo!? Tämä on käsittääkseni se vaihe vuodesta, jolloin ihmiset tuntevat kevätapeutta. Lumen luomus sulaa, sen turvallinen vaippa aukeaa ja päästää ulkomaailman sisälle. On pakko lähteä liikkeelle, pakko olla mukana muutoksessa. Ilta-aurinko paistaa kiusallisen myöhään olohuoneeseen ja muistuttaa siitä, että nyt voisi hyvin vielä ulkoilla sen sijaan että käpertyy sohvan nurkkaan kirjan ja totin kanssa niin kuin pimeinä talvi-iltoina.

Toki monet kokevat kevään aivan toisinkin. Kun kävelee keskustassa, ja taivas heijastuu kerrostalojen ikkunoista vielä iltakahdeksalta, se tarkoittaa talviunen päättymistä, paluuta eloon tai pintaan pitkältä sukellukselta. Mahtavaa!

Kaikkiaan ilma on juuri nyt sakeanaan odotusta: yksi lämpöjakso ja tämäkin maisema, jota päivästä toiseen kuvaan, näyttää hetkessä aivan toiselta. Vielä nyt eroja edellisiin kuviin verrattuna saa etsiä suurennuslasin kanssa.

Lunta on paljon ajankohtaan nähden. Selvitin juuri pääsiäistä ennen Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskuksesta penkkojen keskimääräisiä paksuuksia Lammin mittausasemalla (Lammi on osa Hämeenlinnaa, ja sijaitsee noin 30 kilometrin päässä kotipihastani).

Tuolloin vajaa viikko sitten, 28. maaliskuuta, lunta oli tasan 50senttiä. Viime vuonna (2012) samaan aikaan sitä oli 36 senttiä, vuotta aiemmin (2011) 55 senttiä, siis peräti enemmän kuin tänä keväänä. Viime vuodet on saatu nauttia lumisista talvista.

Mutta useina vuosina lumet ovat jo kaikonneet maaliskuun loppuun mennessä kokonaan. Lammilla lunta on ollut Ilmastokeskuksen mukaan pyöreät nolla senttiä huhtikuun alussa esimerkiksi vuosina 1973, 1989, 1990, 1993 ja 2007. Ennätyshanget olivat 1966. Silloin Lammilla oli maaliskuun lopussa vielä 74 senttiä lunta. Tuo kevät on jäänyt kenties monienkin mieleen harvinaisen kylmänä ja lumisena. Esimerkiksi eräs Suomen Luonnon lukija muisteli Facebook-sivullamme, kuinka tuona keväänä vapun tansseihin oli vaikea päästä, kun tiet olivat poikki lumen ja tulvien vuoksi…

Ai niin, kätevä neuvo: kun klikkaat tuosta ylhäältä suorakaiteen muotoista ”kevät saapuu” -laatikkoa, pääset näkemään kaikki tämän blogin kuvat aikajärjestyksessä. Totta se on: kevät kyllä etenee, vaikkakin hitaasti!

Otan kuvan kotitaloni yläkerran ikkunasta muutaman päivän välein, ja julkaisen sen täällä Kevät saapuu -blogissani. Pysy kanavalla ja seuraa kuinka kevät tavoittaa Hämeen! Twitteristä löydät minut nimellä @luontomies.

huhtikuuHämekauppinenkevätKevät saapuuLammilumen paksuus

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.