Lapset ovat kaivaneet hiekkalaatikkoa esille lumipenkan alta. Ensimmäiset hiekkakakut on jo taputeltu puoliväkisin. Lumi siis on kuin onkin vähentynyt auringon säteilyn vaikutuksesta tai ainakin painunut kasaan. Lämpötila on edelleen sahannut päämäärättömästi: nyt ollaan kolme astetta plussalla, mutta pari päivää sitten aamulla oli vielä niin kylmä, että ilman toppavaatteita ei olisi tullut mieleenkään lähteä liikkeelle.

Jotta tämä kevät olisi keskimääräinen, kevään pitäisi itse asiassa alkaa juuri nyt: Lammin mittausasemalla (Lammi kuuluu nykyään Hämeenlinnaan) terminen kevät on alkanut keskimäärin 29. maaliskuuta, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen Ilmastokeskuksesta. Termisellä keväällä tarkoitetaan sitä päivää, jonka jälkeen vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle.

Ilmastokeskus kertoo myös aina kiinnostavat ääritiedot: aikaisimmillaan terminen kevät alkoi Hämeessä Lammilla vuonna 1992: jo helmikuun 24. päivä.  Mittaukset aloitettiin Lammin asemalla 1965. Heti seuraavana vuonna, 1966, tuli kylmää kyytiä, kun terminen kevät alkoi vasta 22. huhtikuuta. Se on ollut Ilmatieteen laitoksen Lammilla mittaaman historian myöhäisin kevät. Muita myöhäisiä vuosia ovat olleet 1997, 1986 ja 1998. Näinä vuosina terminen kevät alkoi Lammilla vasta huhtikuun puolivälin kieppeillä.

Otan kuvan kotitaloni yläkerran ikkunasta muutaman päivän välein, ja julkaisen sen täällä Kevät saapuu -blogissani. Pysy kanavalla ja seuraa kuinka kevät tavoittaa Hämeen! Twitteristä löydät minut nimellä @luontomies.

HämeJuha KauppinenkeskilämpötilatKevät saapuuLammiterminen kevät

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.