Talvivaarassa vuotaa neljättä kertaa sama kipsisakka-allas. Kolme edellistä vuotoa ovat olleet altaan kolmesta lohkosta vanhimassa, tehtaan puoleisessa ykkköslohkossa. Nyt vuotaa altaan isoin, keskimmäinen lohko (lohko 2, kuvassa etualalla keskellä). (korjattu lohkojen sijainnit oikeiksi klo 17)

Vuoto on kestänyt useita päiviä tai on paljon aluksi ilmoitettua suurempi. Viimeksi marraskuussa vuotovirta oli 4000-6000 kuutiota tunnissa. Nyt vuodon väitetään alkaneen sunnuntaina ja liuosta oli yhtiön ilmiutuksen mukaan vuotanut maantaina aamulla jo 250 000 kuutiota. Tällöin joko vuototahti olisi ollut käsittämätön eli kymmeniä tuhansia kuutiota tunnissa tai vaihtoehtoisesti vuoto on alkanut jo paljon aiemmin. Ristiriidan ilmoitetun vuotomäärän ja vuototahdin välillä toi esiin Vihreä Lanka. Nyt iltapäivällä Talvivaara on väittänyt vuodon olleen alkuvaiheessa noin 10 000 kuutiota tunnissa.

Talvivaara siis ilmoittaa, että vuotomäärä oli maanantaina aamupuolella 250 000 kuutiota ja että liuosta oli tuolloin lohkossa jäljellä 370 000 m3. Yhteensä lohkossa olisi näin ollut ennen vuotoa 620 000 m3 liuosta. Lohkossa on ilmoitettu olevan myös 820 000 kuutiometriä kipsisakkaa. Nämä kaikki yhteensä tekevät 1 440 000 m3.

Talvivaaran Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle toimittaman selvityksen mukaan nykyisen vuotolohkon maksimitilavuus on 1 380 000 kuutiometriä.

Kipsisakka-altaiuden kakkoslohko tilavuus.

Ylimääräistä liuosta oli helmikuun alussa 88 000 m3, samalla siis yli yhtiön ilmoittaman maksimikorkeiden. Talvivaaran antamista luvuista laskemani mukaan liikatäyttöä oli lohkossa ennen uutta vuotoa lähes yhtä paljon. Vaikuttaa siis siltä, että kipsisakka-altaiden riskikasoa ei haluttu ainakaan kakkoslohkon suntaan laskea, vaikka ylijäämäliuosta oli uutta  vuotoa ennen jo siirretty kaivosalueelta pois 500 000 kuutiota.

***

Miten uuden jäteveden kanssa pitäisi menetellä?

Ei ainakaan niin kuin Talvivaara ja Kainuun Ely-keskus ilmoittavat. Talvivaara ja Kainuun Ely ovat vuotoa syynä käyttäen mitätöimässä Vaasan hallinto-oikeuden viime viikolla antamaa päätöstä, jolla päästöjä etelään suitsittiin. Jäteveden päästöjä on lisätty 800 kuutioon tunnissa ja ne on tarkoitus lisätä edelleen 1500 kuutiometriin tunnissa. Nykyluvan mukaan päästöjen pitäisi olla alle sata kuutiota tunnissa.
kortelampi_m3
Jäteveden päästö ulos on mielestäni täysin tarpeetonta, sillä varopadossa tilaa on hätäkorkeudessa vielä noin 1 200 000 kuutiota. Vuoto täyttää varoaltaan jäljellä olevasta hätätilannekapasiteetista vain noin puolet.

Lumensulamisvesiä on tulossa merkittävästi vasta toukokuussa. Ne yhtiö on arvoinut 500 000- 1 000 000 kuutioksi ennen kuin talven vähälumisuus oli selvillä.

Mutta jälleen kerran Talvivaara ja Ely pyrkivä pääsemään ongelmista eroon luonnon kustannuksella.

Talvivaara

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.