Eilen maanantaina 20. toukokuuta Helsingin Talissa pyöräillyt Tuomas Heinonen havahtui voimakkaaseen tärpätin hajuun. Se tuli läheisestä Mätäjoesta, jonka pinta oli ”täysin jonkin myrkyn peitossa”, kuten Heinonen kirjoittaa blogissaan.

Mätäjoki laskee Helsingin länsiosassa Iso-Huopalahteen. Se on jäänne entisestä Vantaanjoen lasku-uomasta; joki siirtyi täältä idemmäksi pari tuhatta vuotta sitten, mutta Mätäjoen varrelta  löydetty esihistoriallinen asutus todistaa sen menneestä suuruudesta.

Myrkyn päästäjä ilmoittautui pian. Maaliyhtiö Teknos (kuva: Henrik Kettunen) oli laskenut tehtaaltaan sadevesiviemäriin ShellSol A 100 -liuotinta (kuva netistä). On epäselvää, miten näin pääsi käymään. Yhtiön ylpeyttä korostava tunnuslause Paint with Pride sai joka tapauksessa kolauksen.

PiantwPride_5517IMG_2353

Mätäjoessa aine on tämän näköistä (kuva Henrik Kettunen).

liuotoinvetta_5516

Seuraukset eivät ole epäselviä, vaan taimenelle tärkein jokiosuus on menettänyt kalastonsa. Mätäjokea on kunnostettu vuosia taimenjoeksi. Hanke on edistynyt lupaavasti. Eilen Kettunen kuvasi alla näkyvän taimenen.

 

taimen_5521

Tänään Suomen Luonnon verkkotuottaja Annakaisa Vänttinen lähti Mätäjoelle kuvamaan videota, jonka voit katsoa täältä. Kuolleita kaloja ei ole korjattu pois. Kaksi tuoretta näkymää alla.

annukkatainenphoto (kopio)

 

annukkakaloja

mätäjokitaimen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.