Talvivaara hakee lupaa lisäpäästöille ja kahta uutta merkittävää jäteveden purkupistettä. Lisäpäästöt olisivat Ylen uutisen mukaan 3500 tonnia sulfaattia ja satoja kiloja nikkeliä ja kohdistuisivat sekä etelään että pohjoiseen.

Nikkelikuormitus olisi Ylen tänään selville saamassa anotussa lisäpäästössä suurempi kuin tavanomaisten päästöjen kokonaismäärä 2011 tai 2012 (lähde: Talvivaaran vuosikertomus) ja sulfaattimäärä olisi suurempi kuin marraskuun vuodossa luontoon yhtiön mukaan päässyt 3200 tonnin sulfaattimäärä (lähde: vuosikertomus).

Yhteensä juoksutuksia lisättäisiin noin 1800 kuutiolla tunnissa ilmaisesti toukokuun puoleen väliin asti. Juoksutettava määrä olisi luvuista laskettuna yli miljoona kuutiota. Kainuun Ely-keskus ei ole julkistanut suunnitelmaa, joten olemme tässä Ylen uutisen varassa.

Talvivaara väittää uutisen mukaan, että kyse on ”hulevedestä”. Näin ei mielestäni voi olla, kun veden sulfaattipitoisuus on saosutuksen jälkeenkin erittäin suuri (Vuoksen suunnan luvan saaneessa ylimääräisessä päästössä sulfaattia on anomuksessa 4500 tonnia 900 000 kuutiossa). Jos anotussa uudessa erässä on 3500 lisätonnia, myös  lähtöliuoksen on oltava sakeaa ongelmaliuosta. Missä hulevedessä voi ennen saostusta olla niin paljon nikkeliä ja sulfaattia, että ”puhdistettu” vesi on vielä tavattoman likaista?

Talvivaara sanoo Ylen mukaan haluavansa juoksutuksilla ”turvallisuussyistä” varmistaa, ettei bioliotuskiertoon kerry liikaa vesiä. Väite on mielenkiintoinen, koska talvi on keskimääräsitä vähälumisempi (muokattu, lisätty linkki). Yhtiöllä lienee liuoskiertojen nesteen vähennykselle myös taloussyy, sillä metallitehtaan teho on kiinni kasaliuksen väkevyydestä. Se taas on todennäköisesti laskenut myös siitä syystä, ettei kasalle liuotukseen ole saatu tuoretta malmia, kun avolouhos on suljettuna.

Uusi Torvelansuon jäteveden purkupiste on aivan kipsisakka-altaiden vieressä. Kuva Mikko Maliniemi / Aviation Studio

Huhtikuu 2013. Torvelansuon uusi jäteveden purkupaikka, josta Talvivaara haluaa Ylen mukaan purkaa moninkertaisesti koko viime vuosien normaalijäteveden jätenikkelimäärän ja ainakin 1500 tonnia sulfaattia. Kuva: Mikko Maliniemi / Aviation Studio.

Mikko Maliniemi / Aviation Studio

Marraskuussa 2012 otetussa kuvassa Torvelansuon altaita ei ole. Kuva Mikko Maliniemi / Aviation Studio

Tieto uudesta päästöhakemuksesta tuli yllättäen. Operaatio on kuitenkin  ollut ehkä suunnitteilla jo pitkään, koska toinen uusista päästölähteistä, Torvelansuon altaat, on rakennettu kuluneen talven aikana. Tämä näkyy paikalta otattamissamme ilmakuvissa. Miksei yhtiö ole ilmoittanut uuden jäteveden johtamisen suunnitelmistaan aikaisempien jätevesi-erien hakemustensa yhteydessä? Eikö se ole tiennyt niitä tau ollut niistä varma? Vaiko siksi, että tiedossa kenties ollut uusi päästösuunnitelma olisi  voinut vaikuttaa lupiin, jotka yhtiö sai aikaisemmille ylimääräisille vesistöpäästöille? Huomattavan väkevä uusi jäte-erä on joka tapauksessa tullut puskista peliin. Kainuun Ely-keskus ei ole tätä kirjoittaessani tiedottanut asiasta mitään.

Talvivaara

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.