Täydellinen irtiotto kaupungista ja arjesta on viikonloppuretki pienelle Aspön saarelle. Muutama tunti autolla ja pari tuntia laivalla vie kaupungistuneen Järvi-Suomen kasvatin aivan uuteen ja taianomaiseen maailmaan.

Aspö sijaitsee Turun ulkosaaristossa Paraisten kaupungissa. Saarelle pääsee M/S Eivor -yhteysaluksella Pärnäsin satamasta. Sama alus jatkaa vielä Aspöstä kohti Jurmon ja Utön saaria.

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 

Aspössä on kymmenenkunta vakituista asukasta ja yksi vuokramökki. Pinta-alaltaan saari on vain noin 0,9 neliökilometriä, mutta rantoja, poukamia ja kallioita riittää tutkittavaksi hyvin koko viikonlopuksi.

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 

Yhteysalukselle on pakkautunut paljon lintuharrastajia matkalla Utön tai Jurmon saarille seuraamaan lintujen kylmän kevään myöhästyttämää muuttoa. Ja lintuja on Aspössäkin! Saaren rannoilla uiskentelee kymmeniä joutsenia ja urokset uhittelevat toisilleen reviiritaistoissa. Yksinäinen merikotka liitelee saaren asumattomalla puolella. Lintuamatööriä alkaa harmittaa, ettei kiikareita tai lintukirjaa ole mukana, niin monennäköistä siivekästä tulee vastaan kävelyretkien aikana.

 

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 

Viikonlopun aikana saariston sää vaihtuu monta kertaa. Ensimmäisenä iltana pimeys tulee nopeasti, mutta rannassa tuulen suojassa on hyvä istua; ilma on monta astetta plussan puolella. Yöllä sataa ja aamun sankka sumu kadottaa koko kylän usvaan. Iltapäivää kohti sumu alkaa hiljalleen kadota ja kallioilta näkee taas kauas merelle. Sunnuntaiaamuna taivas on kirkas. Yöllä tuuli on vienyt kaikki jäälautat rannasta kauemmas merelle. Kevätauringossa Aspö antaa jo maistiaisia kesästä.

Kotimatkalla laivan kannelta näen ensimmäistä kertaa elämässäni harmaahylkeen.

Kuva: Annakaisa Vänttinen

 

AspöKorppooParainenRetkivinkkiSaaristoTurun saaristo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.