Retkiluistelu yhdistää liikunnan ja ulkoilun talvisissa maisemissa. Retkiluistelun suosio on nousussa ja varsinkin Järvi-Suomessa uusia reittejä aukeaa lähes joka talvi. Liikkeelle lähtö on helppoa, sillä retkiluistimilla ja sauvoilla eteenpäin pääsee ilman sen kummempaa luistelukokemusta. Kävin testaamassa mökkipitäjäni lähimmän retkiluistelureitin.

Oravin kylästä jäitä pitkin Linnansaaren kansallispuistoon on noin viisi kilometriä. Linnansaaresta reitti jatkuu Rantasalmelle noin 13 kilometrin matkan. Luisteluvarusteita saa vuokrattua sekä Oravin päästä että Rantasalmelta. Tällä kertaa luistelin reitin Oravi-Linnansaari-Oravi. Miten mukavalta luistelu tuntuukaan! Nimenomaan retkiluisteluun suunnitelluilla luistimilla pääsee yhdellä potkulla monien metrien matkan ja vaudin saa helposti kiihdytettyä pelottavan nopeaksi. Mennessä myötätuuli tosin antoi hieman vauhtia, takaisin päin tullessa vastatuuli muistutteli siitä, että luistelukerta on vasta talven ensimmäinen.

Helmikuun alkupuolella jäätilanne oli hyvä ja reitti turvallinen. Vaikeista sääolosuhteista johtuen luistelureitti saatiin kuntoon vasta tammikuun puolella ja välillä oli kohtia, joissa rata oli jäästä röpelöinen ja märkä. Luistelu sujui kuitenkin hyvin ja vaikka aamulla oli satanut lunta, oli reitti aurattu hyvin.

Perillä Linnansaaressa talvisesonkiaikaan toimii kahvila, josta saa kahvia ja herkullista, paikallisen tuottajan maitoon tehtyjä lettuja tai pannukakkuja. Nuotiopaikalla voi syödä omia evätä ja paistaa makkaraa.

Mikäli luistelu kauhistuttaa, matkan voi taittaa myös hiihtäen tai potkukelkalla. Perillä Linnansaaressa voi tehdä minivaelluksen perinteisellä tyylillä tai lumikengillä. Seuraavaksi täytyykin testata pääkaupunkiseudun retkiluistelureitit!

Lue lisää Linnansaaren kansallispuistosta >>

Lisätietoa retkiluistelusta Oravissa, hinnat ja aukioloajat sekä tiedot jäätilanteesta >>

Linnansaariretkeilyretkiluistelutalvitalviurheiluulkoilu

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.