Ympäristön turmeleminen pistää vihaksi kuten täällä Helsingissä Kumpulan Isonniityn mylläys. Todistan viheralueen surkeaa tilaa joka päivä töihin mennessäni ja sieltä palatessani.

Suunnitelma hulevesipuistosta (hulevesi = sade- ja sulamisvedet) hulevesialtaineen tuli aikanaan Käpylä-lehdenkin tietoon. Kaaviokuvassa kaikki näytti hyvältä, mutta eipä aikaakaan kun todellisuus paljastui.

Kaivuutyöt alkoivat pikavauhtia ja saman tien puiston rakentaja kaatoi rutkasti puita sekä Mäkelänkadun varresta että uimahallilta viheriölle viettävältä rinteeltä. Hölmöläisten hommia. Nyt puiden juuret eivät enää sido maata ja sadevesi virtaa esteettä vieden mukanaan entistä enemmän sekä maa-ainesta että ravinteita Kumpulanpuroon. Ja tulvasuojelustahan myös oli kyse.

Kaupungin mukaan virtaamia tasoittavia altaita näet tarvitaan koska Kumpulanpuro tulvii aika ajoin siirtolapuutarhaan. Toinen syy on Pasilan ratapihalta kertyvä likavesi, joka haluttaisiin kirkastaa Isonniityn altaissa ennen mereen laskemista. Aiemmin ratapihan (lue entisen Pasilan kaatopaikan) likavedet johdettiin jäteveden puhdistuslaitokseen, mutta toukokuusta 2011 lähtien ne on saanut laskea Kumpulanpuroon. Lupa tuli Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja sitä hakivat Liikennevirasto ja VR. Käsittämätön päätös tällä vuosituhannella. Kaatopaikka toimi Pasilassa vuoteen 1963 ja sinne on kipattu kaiken muun ohella myös ongelmajätteitä.

Kumpulalaiset pysäyttivät kaivinkoneet vetoamalla muun muassa siihen, että työt oli aloitettu ennen kaupunginhallituksen päätöstä. Lisäksi puita oli kaadettu vastoin alkuperäisiä suunnitelmia.

Iso vahinko ehti tapahtua. Oleskelu-, leikki- ja peliviheriö on nyt muisto vain.

Asukkaiden reagointi ei silti mennyt hukkaan, Kaupunginhallitus päätti tammikuussa, että hanke valmistellaan uudelleen. Tällä kertaa asukkaat on luvattu ottaa mukaan suunnitteluun.

Suomen kielen perusanakirjan mukaan puisto on puita kasvava (taajamissa us. istutuksin koristeltu) oleskelu-, virkistys- t. luonnonsuojelualue.

 

hulevesilähiympäristöpuisto

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €