98/2020

Kurjen muuton huippu osuu yleensä syyskuun puoliväliin, mutta muuttoliikettä on jo nyt.

Kurkiperheet ovat tulleet johyvän aikaa sitten esiin moninaisilta pesimäpaikoiltaan. Osa liikkuu perhekunnittain, vanhemmat ja yksi tai kaksi poikasta yhdessä. Monet ovat jo liittyneet kierteleviin ”luppo”kurkien parviin. Niitä on ollut yli kesän, nuoria ja pesimättömiä ja pesinnässään epäonnistuneita kurkia. Jotkut ovat lentäneet yli Suomenlahden Viroon jne.

Varhain aamulla kurjet siirtyvät yöpymispaikoilataan pelloille ja niityille.

Parhaille kerääntymispaikoille kuten Muhoksen ja Vaasan seuduille kerääntyy tuhansia ja tuhansia kurkia ennen muutolle lähtöä. Kurjet tankkaavat suurin parvin myös Virossa.

Muuttopäivät valikoituvat säiden mukaan. Aurinkoinen päivä ja nousevat termiikit houkuttelevat monet muuttoparvet liikkeelle jo elo-syyskuun vaihteessa. Samat syyt vaikuttavat kuun puolivälin muuttohuippuun. Mutta muutto jatkuu yleensä lokakuun alkuun.

Keskipäivän termiikeissä on helppo nousta korkealle ja liukua sitten matkaan.

Viivytteleviä pikkuryhmiä näkee joskus vielä lokakuun lopulle saakka.

Eli kurjen muuttoa voi seurata kuukauden, jopa kahden ajan, sopivilla ilmoilla ja tyypillisesti keski- ja iltapäivän aikaan.

kurkisyysmuuttovuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €