19/2024

Allit olivat kokoontuneet valtaviksi parviksi ulapalle kevätmuuton alla viime lauantaina 4.5.2024. Parvet seurasivat toisiaan horisontissa aina vain kauempana. Määrä saattoi olla jopa viidennes kaikista Suomenlahtea myöten muuttavista alleista. Linnut odottivat sopivaa hetkeä kevätmuuton huipennukseen. Näimme tyynessä meressä ainakin viisi valtavaa ”lintuvyötä” sillä matkalla, jonka voimme kohti horisonttia havaita. Kuinka paljon alleja oli vielä sitä kauempana, emme tiedä, kun teimme arviotamme.

Poikittaisia ”lintuvöitä”, jopa kymmenen kilometrin mittaisia näkyi niin pitkälle kuin katse ja kaukoputki kantoivat, kuvassa kauemmat lintujanat näkyvät ohuina ja himmeinä. Kuva on otettu Põõsaspeaneeemeltä 4.5.2024. Muut kuvat maaliskuussa 2024 Varangin niemimaan pohjoisilta vuonoilta. Kuvat: Samuli Haapasalo

Suurimmat parvet näkyvät jopa kymmenenkin kilometrin mittaisina maisemaan nähden poikittaisina ”nauhoina”, kunnes ne päätyvät länsipuolisen niemen tai pohjoisessa Osmussaaren taakse.

Seuraamme lintuja joitakin tunteja. Hiljalleen viriävä tuuli ja pieni aallokko peittää äänet ja tekee lintujen havaitsemisen vaikeammaksi. Silloin oikein tajuaa, kuinka erityinen on tuo kokemus, allien tuntikausien tunteellinen laulu ulkoa tyyneltä Suomenlahden ulapalta. ”Allin laulu” tunnetaan ehkä erityisesti lentävistä allien kevätmuuttoparvista jo kansanrunoudessa.

Tuskin koskaan allinlaulua voi kuulla näin suuresta kuorosta. Äänet kantautuivat kaukaa rannalle saakka, kun meri oli aivan tyyni. Onnen hetki jää syvälle muistiin suurten luontotunnelmien kohdalle.

alliallin laulukansanrunousvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.