21/2024

Valkeapukuinen eskimohanhikaksikko viipyi huhtikuulla Virossa. Rengastetusta yksilöstä saatiin viimeksi useamman päivän aikana havaintoja Kuopion seudulta.

Eskimohanhessa on aitoa eksotiikkaa. Luettu rengas antoi mukavan tiedon siitä, että toinen linnuista oli rengastettu synnyinsijoillaan pohjoisessa Kanadassa. Suomessakin lintu taisi olla ensimmäinen alkuperältään luonnonvaraiseksi identifioitu. Ehkä rengastamatonkin yksilö oli tullut yhtä matkaa Kanadasta.

Oli mukava nähdä eskimohanhi sillä tavoin ”spondena”, että olin mukana samassa tutkimushankkeessa kuin linnut löytänyt virolainen ornitologi.

Ihailin eskimohanhia takatalven alkavassa lumisateessa. Myös sinistä taivasta vasten lentävien lintujen valkeus korostui. Eskimohanhen siivenkärjet ovat mustat, nokka punerva, tyvestä tummahko ja jalat tummanpunaiset. Lumihanhi on aika samannäköinen kuin eskimohanhi.

Pikkuisen leikkimielistä tilaa annoin ajatukselle, jospa eskimohanhet osuisivat seikkailussaan vaikkapa Varangin niemimaalle Pohjois-Norjaan ja syysmuutolla olisikin matkassa 6 -7 yksilön parvi. Se haave olisi kyllä tarvinnut kahden linnun sijaan pikkuparven tänne eksyneitä ja paljon suotuisia sattumia. Varmaan muuttosuuntakin olisi valkosposkihanhien seurassa vähän kauemmas Jäämeren äären tai sen saarien tundralle. – Kauniita lintuja!

eskimohanhisuomiVirovuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.