71/365

Alkukevään muuttajat ovat tyypillisesti ns. säämuuttajia. Kun olosuhteet ovat suotuisia niissä maisemissa, joihin linnut ovat jo muutollaan edenneet, lähdetään helposti matkaan. Siitäkin huolimatta, että määränpäässä olisi vielä yhtenäinen lumipeite, joka toki useimpien lintujen osalta pysäyttää enemmän etenemisen. Monet loppukevään muuttajat taas tuntevat kalenteripäivät hyvinkin tarkasti.

Niinpä muuton ennustaminen alkukeväästä on vaikeaa. Kuitenkin ollaan jo sen verran edetty kohti oikeaa kevättä, että voi perustellusti sanoa: Kun yökin on lämmin eli selvästi plussalla, kun lounainen leppeä ilmavirtaus työntyy yli Suomenlahden, ja suunnistusolosuhteet ovat suotuisia, voi piankin syntyä edellytykset ”vanhanaikaiselle” hienolle muuttoaamulle. Kannattaa seurata sääkarttoja.

Jos Atlantilta Manner-Eurooppaan toinen toistaan seuraavat lounaiset ilmavirtaukset luovat edellytykset, voi äkkiä tapahtua paljonkin. Vaikka lukuisia lajeja on jo saapunut Suomeen, eniten länteen, määrät ovat kuitenkin edelleen hyvinkin pieniä. Viime yökin oli varsin kylmä. Kunnon muuttoaamua on siis saanut vielä odotella. Ja muuton purkautumisen jälkeenkin on sään muuttumisen riski – takatalvenkin mahdollisuus. Jos silloin virtaukset tulevat koillisesta pitempään, ovat linnut lujilla.

Lintujen kevätmuuttotöyhtöhyyppävuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.