70/365

Riekkohan se siinä huutelee. Mahdottoman tunnelmallinen huuto kohtaa suksimiehen tunturin rinteeltä tai suolta. Jalkoihin sopisi 250 cm pitkät ja 8 cm leveät retkisukset. Sauvoihin nojaamaan ja nauttimaan! Tarkka silmä löytää kokonaisen parven. Joskus riekot laskevat lähellekin.

Riekkoa eli metsäkanaa ei enää juurikaan tavata eteläisessä Suomessa. Virosta se on ihan viimeisiä koilliskulman soiden piileskeijöitä lukuunottamatta kadonnut.

Riekko on vetäytynyt satoja kilometrejä pohjoiseen puolessa vuosisadassa. Syyt: Ilmastonmuutos. Soiden laajamittainen ojitus. Kolmas harmi on mitä ilmeisimmin liiallinen metsästys. Riekko on perinteisen metsästäjän tärkeä saalis. Mutta sitä tulisi myös säästää ja suojella tarkasti. Se on hieno tunturien, suonlaitojen ja pellonvitikoitten lintu. Kesällä pääosin ruskea, talvella valkoinen riekko ansaitsee myös lisää tutkimusta.

Yksi ongelma riekolle on varmasti se, että talven myöhentyessä kesän suojaväri muuttuu valkoiseksi liian aikaisin ja riekko on helposti havaittava saalis.

ilmastonmuutosMetsäkanariekkovuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi