Löytökirje luomukselta
Sain viime viikolla löytökirjeen Luomukselta, luonnontieteelliseltä keskusmuseolta.
Sain viime viikolla löytökirjeen Luomukselta, luonnontieteelliseltä keskusmuseolta.
Kuvasin 18.9.2020 aamulla laitumen reunassa metsää vasten ruokailevaa yli kahdensadan kurjen parvea Virossa, Haapsalun Haeskassa.
Yksi kurjista oli rengastettu ja sillä ole molemmissa jaloissaan kolme värirengasta. Lähetin kuvan ja tiedot Viron ympäristövirastoon Matsaluun.
Sain viime viikolla tiedot linnusta meilitse Suomesta, Luomukselta.
Värirenkaat paljastivat, että kurki oli rengastettu poikasena Suomessa Outokummussa kesällä 2015.
Vuotta 2016 lukuunottamatta kurjesta oli kevät- tai syyskesän havainnot syntymäpaikkakunnaltaan, tänäkin vuonna viikkoa ennen havaintoani Virosta.
Poikasena rengastettu kurki oli nyt siis noin 5 vuoden ja 3 kuukauden ikäinen. Se oli aikuinen siinäkin mielessä, että kurki pesii ensi kerran 4-6 vuotiaana.
Havaintohistoriasta totesin, että muuttomatkallaan sitä ei oltu aiemmin nähty niin, että renkaat olisi huomattu ja tieto niistä lähetetty.
Nyt havainto kertoi myös yhden pisteen linnun muuttoreitiltä Virosta. Ei ollut tokikaan mikään yllätys, että lintu oli pysähtynyt tankkaamaan Viron Läänemaan pelloille Matsalun lahden pohjoispuolella. Alue on Suomen kurkien tärkeää levähdys- ja tankkausaluetta.
Värirenkaat voivat paljastaa vielä pitkän aikaa tietoa kurjesta ja sen liikkeistä ja muuttoreitistä Euroopassa ja mahdollisesti Pohjois-Afrikassa -kuitenkin vain näköhavainnon perusteella. Satelliittilähetin antaa tietoa koko muuttoreitin- ja talvehtimisen ajalta.
Renkaiden näköhavainnoista kannattaa aina lähettää tiedot. Samalla saa luettavakseen linnun ”historian”. Värirenkaat voi kuvata sopivan pitkällä linssillä aika kaukaa tai lukea kaukoputkella. Joskus voi onnistua lukemaan myös numerorenkaan tiedot.