8/2022

Lumikko juosta hyppelee kirkkaan valkoisena. Maailman pienin petonisäkäs oli helppo havaita tummaa maata vasten. Vähälumisena talvena kokonaan valkoinen puku on sille haitaksi. Kanahaukan silmä huomaa helposti.

Mutta lumisella talvella valkoinen on täydellinen suojaväri ja kesäpukuisen lumikon suojaväri on melkein yhtä hyvä, sillä keväällä lumikon selkäkarvan väri muuttuu kauniin ruskeaksi.

Lumikon ja kärpän erottaa varmuudella toisistaan siitä, että vähän isommalla kärpällä hännän kärkiosa on aina musta. Kun yksilölliset ja sukupuolten väliset kokoerot ovat aika isoja, määritys voi joskus olla muuten vaikea tehdä.

Lumikko rientää lehtikompostien luo, katoaa välillä, mutta ilmestyy taas terhakkaana kurkistelemaan rakennuksen alta.

Pienestä rakosesta lumikko kiirehti käymään piharakennuksen sisälläkin. Saalista en näe sen nyt saavan, en hiirtä tai myyrää.

Uudestaan rakennuksen alta hypähtäessään lumikko pysähtyy taas sen verran, että saan sen kuvattua varsin vähässäkin valossa. Kuinka pitkä lumikon selkä onkaan suhteessa muuhun kehoon! Lumikko pääsee pitkän ja hoikan rakenteensa avulla tunkeutumaan myyrien ja hiirien koloihin. Hangellakin se mahtuu pikkunisäkkäiden käytäviin.

Pienestä koostaan huolimatta lumikko on ankara saalistaja. Ja niin sen pitääkin ollakin sillä pitkänmuotoinen keho vaatii paljon energiaa. Pihapiirin hiiret ja myyrät saavat kyytiä, jos lumikko asettuu pesimään lähelle. Lumikko pyydystää pikkunisäkkäitä myös varastoon. Lumikko onkin puutarhurin ystävä. Joskus piskuinen lumikko iskee kokoonsa nähden paljon isommankin saaliin.

Lumikon reviiri on aika pieni, puolesta hehtaarista muutamaan. Vaikka se viettääkin suurimman osan ajastaan piilossa heinikossa ja koloissa, sen voi siis päästä näkemään. Jäljet hangella voivat myös paljastaa lumikon asustelevan lähistöllä. Helpoiten sen onnistuu näkemään, kun talvipukuinen lumikko juoksee tummassa, lumettomassa maastossa. Äkkiä se kuitenkin suojautuu menemällä piiloon. Piileskelevyys ja suojavärit antavat lumikosta harvinaisemman tunnun kuin se onkaan.

lumikkometsäniittypihan laitavuosi luonnossa

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Tunnusta rakkautesi luonnolle: Opi tuntemaan luontosi ja tue sen suojelua! Suomen Luonto alk. 21,40 € 3 nroa+digi.