AINA JOSKUS SATTUU käsiin niin hieno kirja, että tekisi mieli pysäyttää liikenne Mannerheimintiellä ja kysyä: Joko olet lukenut? Milloin aiot lukea? Ymmärrätkö, mitä menetät joka hetki?

Aldo Leopoldin kirja A Sand County Almanac on tuollainen teos. Ostin sen kauan sitten Amazonista englanninkielisenä alkuperäistekstinä ja luin valikoiden sieltä täältä, koska hain tiettyjä tekstikappaleita. Vasta aivan hiljattain huomasin, että kirja on suomennettu ja innostuin lukemaan sen alusta loppuun, tosin samasta englanninkielisestä laitoksesta, koska en kehdannut tuhlata ropojani uuteen painokseen.

Suomenkielinen versio olisi voinut olla järkevämpi valinta. Niin siitäkin huolimatta, että Suomen Luonnon avustaja Pertti Koskimies valitteli muutamia suomennoksessa sattuneita virheitä: lehtokurpan sijaan Yhdysvalloissa esiintyy amerikanlehtokurppa ja niin edelleen. Leopoldin kieli on joka tapauksessa niin rikasta, että vieraalla kielellä lukiessa jää liikaa tajuamatta.

ALDO LEOPOLD OLI amerikkalainen metsätieteilijä ja Wisconsinin yliopiston professori, mutta myös intohimoinen luonnon tarkkailija, filosofi ja häikäilemättömän hyvä kirjoittaja.

Sand Countyn almanakka, niin kuin suomenkielinen nimi kuuluu, on varsinkin alkupuoleltaan niin täynnä tarkkaa havaintoa ja ajatusta, että lukija saa vuoroin hekotella, vuoroin hieroa ohimoitaan. Luontohavaintojen takaa löytyy aina toinen, syvempi taso, sitten uusi sitäkin syvempi.

Ehkä tätä kirjaa varten on tosiaan pitänyt käydä Yalen yliopisto, mutta on sitä varten pitänyt suorittaa myös luonnon yliopisto. Tiaisten tarkkailun ja halonhakkuun tunneilla ei ole saanut nukahtaa.

Leopoldille on vaikea keksiä ketään suomalaista verrokkia. Pentti Linkola olisi ilmeinen vertauskohta syvän luontosuhteen ja kielen tajun puolesta, mutta Leopold on hyvin erilainen ajattelija. Hän ei jäänyt yhteiskunnassa samaan tapaan sivustahuutajaksi vaan teki pitkän uran valtiollisen luonnonsuojelun rakentajana ennen kuin kuoli 61-vuotiaana vuonna 1948.

Myös Leopoldin teksti on enemmän rakentavaa kuin purkavaa. Hän kuvaa haltioituneena luonnon ihmeitä ja ujuttaa ajatuksensa paremmasta luonnonsuojelusta hauskojen tarinoiden lomaan.

Mitä Leopold olisikaan kirjoittanut, jos ei olisi kuollut niin varhain? A Sand County Almanac julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen.

SAND COUNTYN ALMANAKKA on pieni amerikkalaisen luontokirjallisuuden järkäle. Se on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa.

Kyseessä on toki englantilaisen kielialueen kirja, ja englanniksi hyvä kirja voi kerätä paljonkin lukijoita, mutta suurta lukijamäärää voi pitää melkein ihmeenä, niin vakavia ajatuksia Lepold kirjassa esittää.

Sand Countyn almanakka kannattaa lukea alusta loppuun, nautiskellen. Pätkä silloin, toinen tällöin, ja paljon väljää ajattelua välissä. Sillä tavalla pieni kirja näyttää voimansa.

A Sand County AlmanacAldo LeopoldluontokirjaSand countyn almanakka

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €