Tänä aamuna Helsingin Lauttasaaren eteläkärjessä kevät pidätti vielä henkeään. Siianonkijat seisoivat rantakalliolla, mutta pilkkihaalareissa ja jäykkinä kuin suolakalat – parhaan sesongin aikaan aurinko paistaa ja kalliolla köllitään tummat lasit nenällä.
Oli rannalla muitakin varhaisia kokeilijoita: Kyhmyjoutsenet olivat tuoneet vajaan vuoden vanhat jälkeläisensä kivikkoon lorkkimaan. Näkyi myös telkkiä, isokoskeloita, tukkasotkia, kalalokkeja, yksinäinen merilokki, sekä variksia, jotka hakivat pesäänsä risuja.
Arkaa lintukevään alkua siis, mutta ei vielä kunnon rytinää.
Merihanhia ei näkynyt, mutta Birdlifen lintuhavaintopalvelu Tiira kertoo, että niitä on havaittu viime päivinä muun muassa Ahvenanmaan Jomalassa, mantereella Porissa, Naantalissa, Eurajoella, Hangossa, ja eilen Helsingissäkin tuolla samalla Lauttasaaren rannalla, jolla kuljeskelin. Jukka A. Lahtinen, Pekka Huttunen ja Juha Vesaoja näkivät kahteen otteeseen kaksi hanhea matkalla itään ja koilliseen.
Merihanhien muutto on alkanut viime vuosina juuri tähän aikaan. Tiirassa on vuosilta 2007–2015 käppyrä, jonka mukaan päivittäiset havaintomäärät ovat hypänneet muutamasta kymmenestä linnusta yli tuhanteen lintuun juuri maaliskuun alussa. Sisämaan suolammille pyrkivät metsähanhet ovat olleet liikkeellä aiemmin, vaikka niidenkin muuton huippukohta tulee lähempänä huhtikuuta.
Meidän merihanhemme talvehtivat Keski- ja Länsi-Euroopassa. Espanjasta, Puolasta ja Alankomaista on aika lyhyt lento Suomen rannikolle pesimään.
Luonnontieteellisen keskumuseon tutkijan Edward Kluen sai hiljattain selville, että tällaiset lyhyen matkan muuttajat ovat vuoden 1961 jälkeen aikaistaneet pesintäänsä parilla vuorokaudella ilmaston lämpenemisen takia. Soitin tutkija Aleksi Lehikoiselle, joka kertoi, että kevätmuutto on aikaistunut vielä selvemmin: Hangon lintuaseman aineistot yltävät vuoteen 1979, ja niiden perusteella merihanhen kevätmuuton keskikohta on aikaistunut parisen viikkoa. Muuto alku on sirtynyt vielä enemmän.
Jos haluaa ehtiä hanhien muuttoon, rannalla on oltava siis yhä aiemmin, aivan ensimmäisenä intomielenä siianonkijoiden kanssa. Tämän vuoden hanhiryntäys alkaa hetkenä minä hyvänsä.