Jos jokin näyttää täysin järjettömältä, kannattaa miettiä, kenen kannalta siinä on järkeä.
Moni on tyrmistynyt ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen päätöksestä pysäyttää soidensuojelun täydennysohjelman valmistelu, mutta kaikkein tyrmistyneimpiä ovat olleet vihreät. Soidensuojeluohjelman täydennys oli hallituksesta pois lähteneen ympäristöministerin Ville Niinistön tärkeimpiä hankkeita.
Vihreiden puoluelehden Vihreän Langan päätoimittaja Juha Honkonen kiirehti arvelemaan sosiaalisessa mediassa, että viime tiistain ydinvoimapäätös ja keskiviikon soidensuojelupäätös liittyvät jotenkin toisiinsa. Miten? Ovatko keskusta ja kokoomus sopineet jo muodostavansa seuraavan hallituksen? Soidensuojelun pysäyttäminen ja turpeen verotuksen alentaminen olisivat sopimukseen kuuluvia huomenlahjoja kokoomukselta keskustalle. Keskusta tukisi vastalahjaksi kokoomusta Fennovoiman ydinvoimahankkeessa.
Vähintäänkin kokoomus tekee tällä hetkellä keskustalaisempaa politiikkaa kuin keskusta itse. On kuin Mauri Pekkarinen oppositiosta vetäisi Stubbin hallituksen energialinjauksia.
Täytyy silti muistaa, että Alexander Stubb valittiin kokoomuksen puoluejohtajaksi voittamaan seuraavat vaalit ja kovin kilpailija vaaleissa on gallup-suosion perusteella Juha Sipilän keskusta. Stubb oli henkilökohtaisen suosionsa ansiosta ainoa hahmo, joka saattaa viedä näin epäsuositun hallituksen pääministeripuolueen edes siedettävään torjuntavoittoon. Kokoomuksen suosio on ollut tukevasti laskussa.
Stubbin valitsemien ministerienkin tärkein tehtävä on voittaa puolueelle seuraavat vaalit. Siksi kaikkeen, mitä he tekevät, kannattaa suhtautua tekoina, joissa tärkeintä on teon sisältämä symbolinen viesti.
Sanni Grahn-Laasosen tekojen sisältämä viesti on, että kokoomus kaikista puolueista on maaseudulla elävän ihmisen omaisuuden turva. Ensin hän päätti selvityttää, voisiko maaseudulla äärimmäisen epäsuositun jätevesiasetuksen peruuttaa. Sitten Grahn-Laasonen kertoi aikeistaan soidensuojeluohjelman suhteen, ja Maataloustuottajien keskusjärjestöllä MTK:llä kesti vain minuutteja julkaista kiittävä tiedotteensa. Jopa kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen piti tätä Ylen haastattelussa outona: ”Heillä oli aika hyvä tietoisuus, että tällainen tulee, koska niin nopeasti päästiin ulos omalla tiedotteella.”
MTK on perinteisesti ollut hyvin lähellä keskustaa. Kokoomus siis kilpailee nyt keskustan omalla takapihalla sen kanssa samoista äänestäjistä, ja Petteri Orpo maa- ja metsätalousministerinä antaa Grahn-Laasoselle hyvää sivustatukea. Vihreiden äänestäjistä kokoomus on sen sijaan päättänyt luopua, mikä on pelitaktisesti järkevää – vihreitä arvoja kannattavia ihmisiä on Suomessa hirveän paljon vähemmän kuin niitä, jotka kuuluvat arvokonservatiivisen keskustaan.
Jyrki Katainen oli kokoomuksen vasemmalla laidalla niin lähellä poliittista keskustaa kuin kokoomuksessa saattoi olla. Hän johtikin kokoomuksen voitosta voittoon, kunnes lähti Brysseliin. Juha Sipilä keskustapuolueen oikealla laidalla seisoo hyvin tarkasti samoilla, voitokkailla jalansijoilla. Samaan aikaan Alexander Stubb on vienyt kokoomuksen talouspolitiikassa kauas oikealle, mikä on heikko asema: sieltä löytyy vähemmän suomalaisia äänestäjiä. Siksi kokoomuksen on nyt hyvin tärkeä viestiä pienillä symbolisilla päätöksillä, että se on sittenkin kaikkein keskustapuolueelaisin puolue.
Nettikeskusteluista tunnetaan hahmo, joka tähtää ainoastaan muiden hämmentämiseen. Tämä hahmo on trolli. Wikipedia-määritelmän mukaan termi tulee englannin kielen vetouistelua tarkoittavasta sanasta troll ja viittaa siis kalastajaan, joka vetää uistinta kalaparven läpi katsoakseen, tarttuuko joku syöttiin.
Sanni Grahn-Laasosen keskeisin tehtävä ministerinä on ollut vetää viehettä, joka näyttää erehdyttävästi Mauri Pekkariselta. Vaaleissa nähdään, kuinka moni nielaisee koukun.
Trollauksen inhottavuus on siinä, että se oikea asia, josta muut yrittivät puhua, kärsii. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen trollauksesta kärsii ympäristö. Jollei hänellä olisi valtaa, meidän kaikkien kannattaisi siirtyä eri ryhmään keskustelemaan.