Viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen yksi vaalislogan oli: Vihreällä on ainakin viisi miljoonaa sävyä. Stubbin puheenjohtaja- ja pääministerikaudella kokoomus on valinnut paletista myrkynvihreän. Puolue on lyhyessä ajassa alkanut näyttää pahasti uusliberalistiselta oikeistopuolueelta, jossa ympäristöasioille viitataan kintaalla. Kokoomuksen fokus ja visio ovat oma yksilöllinen napa.

Alallaan kokematon ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen profiloitui tuoreeltaan jäädyttämällä loppumetreille ehtineen soidensuojelun täydennysohjelman, johon asiantuntijat olivat kuuden vuoden aikana kartoittaneet arvokkaimmat kohteet. Ohjelma on myös kirjattu hallitusohjelmaan, ja sille on 100 miljoonan euron rahoitus. Ympäristöjärjestöjen johtajille ministeri sanoi tapaamisessa lokakuun lopulla, että seuraavan kerran ohjelmaa tarkastellaan vasta marraskuun lopussa. Selitystä näin pitkälle tauolle ei saatu. Nyt on vaara, että toteutus siirtyy seuraavalle hallitukselle.

Ympäristöministerin logiikka on omituinen: Seuraavaksi olisi juuri tullut maanomistajien kuulemisvaihe, jossa olisi saatu tuntuma, miten asiassa kannattaa edetä. Ympäristöministeri on toistellut, ettei hän halua mennä siihen pakko edellä. Eivät sitä ensisijaisesti halua luonnonsuojelujärjestötkään, eikä suurimmassa osassa kohteita olisi pakkoa tarvittukaan. Useimmat kohteet ovat sellaisia, ettei maanomistaja voi niille tehdä käytännössä mitään, koska niillä on metsä- ja luonnonsuojelulakien asettamia rajoituksia luonto-arvojen perusteella. Nyt moni maanomistaja ottaisi varmasti mieluusti käyvän korvauksen suoalastaan. Joissain tapauksissa pakkolunastustakin voidaan kuitenkin tarvita yleisen edun nimissä.

Ylen selvityksen mukaan viime vuonna pakkolunastusta käytettiin vain 18 luonnonsuojelukohteessa, mutta peräti 711 tapauksessa liittyen voimalinjoihin, teihin ja muuhun rakentamiseen. Pitäisikö kokoomuksen logiikalla nekin tehdä ilman pakkoa?

Stubbin hallitus on myös päättänyt keventää turpeen verotusta 25 miljoonalla eurolla. Turpeella on kivihiiltäkin suuremmat kasvihuonekaasupäästöt ja turpeen kaivulla merkittäviä vesistöhaittoja.

Omituinen on  Stubbin lausunto, että ydinvoima on kotimaista energiaa, kun se tehdään Suomessa suomalaisella laitteistolla. Samaa voisi sanoa sitten kivihiilestä ja maakaasustakin: energiaa Suomessa suomalaisella laitteistolla.

Kokoomus suhtautuu myös kritiikittömästi Yhdysvaltain ja Kanadan sekä Euroopan unionin välille suunniteltuun vapaakauppasopimukseen. Pääministerin mielestä siinä ei ole mitään riskitekijöitä. Muualta maailmasta on kuitenkin esimerkkejä, että ympäristölainsäädäntöä kiristettäessä yritykset, kuten kaivosyhtiöt, voivat vaatia valtiolta jättimäisiä korvauksia.

Pääministeri Kataista on tullut ikävä. Hänen suhtautumisensa ympäristökysymyksiin oli huomattavasti seuraajaansa vastuullisempaa.

Seuraavissa vaaleissa kokoomuksen on turha yrittää ratsastaa ympäristöasioilla. Uskottavuus on mennyt.

 

 

kokoomussoidensuojeluohjelmaympäristöministeri

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.