Tiistaina 29.4. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti äänin 5-4, että Kivinokan luonnolle tuhoisasta asuntorakentamisesta luovutaan ja suunnittelua jatketaan virkistyskäyttövaihtoehdon pohjalta. Päätös syntyi Vihreiden, Vasemmistoliiton ja SDP:n äänin. Kokoomus ja Perussuomalaiset jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Kokoomus on ajanut härkäpäisesti Kivinokan massiivista asuntorakentamista 6000 asukkaalle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki on luonnehtinut Kivinokan suojelun kannattajia ”vastuuttomiksi” ja rakentamatta jättämistä ”järjettömäksi”. Myös lautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava on samoilla linjoilla.

Kokoomuksen politiikka ei yllätä, mutta ihmettelen perussuomalaisten kantaa: Luulisi että puolue haluaisi säästää pieni- ja keskituloisille kannattajilleen riittävästi ulkoilu- ja virkistysalueita eikä kannattaa kallisneliöisten asuntojen rakentamista arvokkaalle virkistysalueelle.

Arvokkaat luontoalueet näyttävät olevan Helsingin kokoomukselle lähinnä rakennusalustoja. Sen näkemys kaupunkimiljöön luonteesta on puistattavan yksioikoinen.

Monien tutkimusten mukaan luonnossa liikkumisella ja oleilulla on paljon henkistä ja fyysistä terveyttä edistäviä vaikutuksia. Luonnolla on kaupungissakin ratkaisevan tärkeä merkitys osana viihtyisää miljöötä.

Kivinokka on tärkeä osa Viikin–Vanhankaupunginlahden maailman mitassakin arvokasta luontoparatiisia. Nyt Kivinokka, Kuusiluoto ja Lammassaari saavat jatkossakin muodostaa hienon vihreän kehän suojelualueen merelliselle ulkolaidalle.

Helsingin vihersormien suojaksi olisi kiireesti perustettava Kansallinen kaupunkipuisto, jollaisia on monissa Suomen kaupungeissa sekä muun muassa Tukholmassa ja Oslossa. Puistoon pitäisi liittää Viikin–Vanhankaupunginlahden lisäksi ainakin Vantaanjokilaakso, Keskuspuisto, Suomenlinna, Vallisaari sekä muut armeijalta vapautuvat saaret. Tämän lisäksi suunnittelussa pitäisi taata, että jokaisessa kaupunginosassa on riittävästi lähivirkistysalueita.

Kiitos Vihreille, Vasemmistoliitolle ja SDP:lle siitä, että Kivinokka säilyy ja siitä kehitetään kaupunkilaisille vehreä olohuone, jossa voi nauttia luonnosta, kulttuurista ja kaikesta muusta mukavasta!

helsinkikaupunkisuunnittelukivinokka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.