Tarina hiiripöllön pelastamisesta marraskuussa Tuusulanjärvestä on saanut valtavan laajan huomion.

Pelastuspäivänä järvellä oli sankka sumu, eikä veteen joutumisella ollut silminnäkijöitä. Todennäköisesti on tapahtunut jotain seuraavanlaista:

Etenkin varikset, mutta myös lokit ärsyyntyvät, kun ne näkevät haukan tai pöllön. Taivaalla on usein kaksintaisteluita, kun varis tekee syöksyjä esimerkiksi varpushaukan kimppuun ja haukka väistelee taitavasti. Lopulta jompi kumpi kyllästyy ja näytelmä on ohi. Vakavampi tilanne on vetten päällä.

Varikset tai lokit ovat ehkä pakottaneet syöksyillään hiiripöllön veteen. Pöllö saattoi lisäksi olla väsynyt nälkäpakolainen Venäjältä, mistä vaeltavia hiiripöllöjä on saapunut syksyn aikana maahamme tuhansittain paremmille myyräapajille.

Vastaavanlaisesta tapauksesta kertoo Luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen, joka kauan sitten pelasti rengastajatoverinsa kanssa mereen pudonneen huuhkajan Signilskärin lintuaseman lähellä Ahvenanmaalla.

”Näimme miten lokit pakottivat syöksyillään huuhkajan veteen. Se nousi sieltä uudestaan lentoon, mutta lokit pudottivat sen jälleen veteen. Lopuksi märkä lintu ei enää päässyt siivilleen. Poimimme sen merestä haavilla ja vapautimme lähimpään metsäiseen saareen.”

hiiripöllöTuusulanjärvi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.