Asuintalossani on huoneistokohtainen ilmanvaihto, ja kylpyhuoneessa olevaan laatikkoon vaihdetaan suodattimet kaksi kertaa vuodessa. Yleensä teen sen itse kuten nytkin. Tämä pelasti siellä lymynneen pienen vieraan. Jos suotimet olisi vaihtanut huoltomies, se olisi päätynyt imuriin.

Kun avasin laatikon ja vedin pölyiset filtterit pois, toisen päällä makasi kuolleen näköinen nokkosperhonen. Ei se kuitenkaan kuollut ollut. Kun otus joutui hetkeksi lämpöön, se alkoi liikutella varovasti siipiään. Perhonen oli löytänyt oivan talvehtimispaikan ryömimällä laatikkoon ulkokautta. Vaihdoin nopeasti suotimet ja laitoin laatikon kiinni, ettei vironnut perhonen olisi kuluttanut turhaan energiaa. Ensimmäisten lämpimien kevätpäivien aikana perhonen voi taas palata luontoon.

Nokkosperhoset talvehtivat aikuisina ulkorakennuksissa ja muissa sopivissa paikoissa, joissa on niin kylmää, että horros voi jatkua läpitalven ja perhonen säilyy hengissä. Kuluneet ja kauhtuneet perhoset munivat sitten keväällä uuden sukupolven. Viime vuosina nokkosperhoset ovat olleet vaikeuksissa ja niiden määrä on vähentynyt huomattavasti.

nokkosperhonentalvehtiminen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.