Uudenvuoden jälkeen pääkaupunkiseudullekin satoi lunta. Olemme viettäneet monet tammikuun illoista luistinradalla tai pulkkamäessä, ja useat viikonloppuretket ovat suuntautuneet – noh, juuri sinne pulkkamäen kupeeseen. Oli kohteena sitten lähipuiston mäki, merenranta tai kauempana oleva metsä, lyhyelläkin retkellä on kiva olla edes vähän evästä mukana.

Muutaman tunnin retkelle otan mukaan vesipullojen lisäksi esimerkiksi:

Itse kaipaisin usein täytteiltään vähän monipuolisempia leipiä. Koska pesueen lapsille maistuu parhaiten mahdollisimman yksikertaiset täytteet, en oikein jaksa itsellenikään tehdä ”hienompia” leipiä. Pidemmille retkille yritän kyllä muistaa nakata leipien väliin edes seitania tai kylmäsavutofua, jotta nälkä pysyisi loitolla kauemmin.

Erikoistilanteissa eväät voivat mielestäni olla lähes pelkkiä herkkuja. Tapaninpäivän retkellä söimme vain yhdet leivät ja muuten herkuttelimme glögillä, suklaalla ja joulupipareilla. Viime keväänä puolestaan Runebergin päivän aikoihin pakkasin eväsreppuun Runebergin torttuja, ja ystävä toi samalle retkelle piparkakkuja.

Hieman pidemmille retkille olen alkanut ottaa keittoa mukaan. Ruokatermokseen voisi laittaa monipuolisemmin erilaisia keittoja ja ruokia. Koska emme ole saaneet sellaista hankittua, laitan tavalliseen termariin esimerkiksi:

Hernekeiton lisäksi haluaisin kokeilla muitakin kaupan valmiskeittoja. Ne saa nopeasti lämmitettyä, jos retkikuume nousee yllättäen. Testiin aion ottaa ainakin valmiin tomaattikeiton, tomaatti-linssikeiton ja kasvissosekeiton. Pinaatti-, sipuli- ja borssikeitto eivät valitettavasti maistu pesueen lapsille, mutta ehkä jollekin aikuisten retkelle otan jotain niistä mukaan.

Näin talviaikaan meille maistuvat lämpimät keitot, mutta etenkin kesällä evääksi sopivat myös ruokaisat salaatit ja täytetyt tortillat. Pesueen lapset ovat suostuneet syömään ainakin:

Joku kerta haluan kokeilla myös vegewrappeja. Lisäksi voisin testata, mitä mieltä lapset ovat metsäkartoitusreissujen eväsperinteestä, jossa leivän päälle voi laittaa lähes mitä vain aina kylmästä hernekeitosta ja perunoista keitettyihin muniin. Kun päälle pursottaa vähän sinappia, niin avot.

Eivät nämä meidän eväät mitään varsinaista gourmeeta ole, mutta olen kokenut ne helpoiksi ja lapsille maistuviksi. Hauskaa, jos löysit näistä jonkun vinkin omia retkiäsi ajatellen. Kuulisin myös mielelläni, mitä sinä pakkaat evääksi.

Nautitaan talvisesta luonnosta – ja eväistä!

evääthedelmäherkkuhernekeittoKasabergetKasakalliokeittokuksaleipäpäiväretkiroihuvuoriruokasalaattisosekeittotermospullotortillavalmiskeittovoileipäwrap

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.