Kuvat: Samuli Haapasalo

208/365

Toissailtana osuin Lahemaan kansallispuiston kohdalla Vainupean niemellä todistamaan vilkasta mustalintujen muuttoa Suomenlahden etelärannalla.

Linnut lensivät muutaman sadan metrin päässä rannasta varsin tyyntä vedenpintaa myöten länteen. Välillä nousi pieniä parven kaaria yli horisontinkin. Klo 19. ja 19.30 välillä lintuja lensi ohi niemen noin 3000-4000. Yksittäisissä parvissa oli satoja lintuja.

Lähes kaikki muuttajat olivat kuvien perusteella mustia vanhoja koiraslintuja. Nuoret linnut ja naaraat muuttavat myöhemmin, aina lokakuulle saakka.

Kahlaajien tapaan tämä on mainio esimerkki siitä, miten eri-ikäiset linnut ja mustalintujen osalta lisäksi eri sukupuolet saattavat muuttaa eri aikoihin. Poikasten hoitovastuu, ravintotilanne ja monasti sulkasato, ehkä ravinnon optimointi ovat seikkoja, jotka ovat ohjanneet aikojen kuluessa syysmuuton rytmiä. Useimmiten mustalintukoiraat menevät jo aiemmin. Mustalinnut talvehtivat Itä- ja Pohjanmerellä.

Keväällä mustalinnut muuttavat yleensä huhtikuun lopussa ja toukokuussa pääosin ennen alleja koilliseen. Iltayön tummalta taivaalta kuuluu niiden tunnelmallinen hi-jy, hi-jy ääni. Suomen Lapissa, erämaisilla heinärantaisilla järvillä, pesii myös noin 1500 mustalintuparia. Kuvat siis toissapäivän illalta.

Oli hauska nähdä arktikan muuttoa keskellä kuuminta kesää.

 

mustalintusyysmuuttovuosi luonnossa