Naakkoja on hauska seurata. Naakka on kekseliäs ja hyvin seurallinen lintu, jolla on voimakas taipumus yhdyskuntapesimiseen, vaikka linnut saattavat pesiä yksittäinkin esimerkiksi puunkoloissa.

Naakkojen maailmassa vallitsee tarkka nokkimisjärjestys ja voimakas parveutumisvietti. Nuoret naakat pariutuvat usein jo ensimmäisenä syksynään ja viettävät, jos onni suo, koko elämänsä saman puolison kanssa. Parisuhdetta vaalitaan viettämällä yöt yhdessä pesimäajan ulkopuolellakin. Hellyyttävän näköisiä kylki kyljessä kyhjöttäviä naakkapareja näkee usein antenneilla ja puistoissa tai talojen räystäillä. Pariskunta liittyy mielellään lajitovereiden isompiin yöpymis- ja ruokailuryhmiin.

Kiihkeä kajatus täyttää ilman talvisin kun naakkaparvi selvittelee välejään, vaihtaa kuulumisia ja järjestäytyy yöpymään puistoon isoon puuhun tai talojen katoille. Keväällä naakat jakautuvat pienemmiksi ryhmiksi pesimäpaikoille.

Seurasin Hangossa vanhan huvilan katot, piiput ja räystäänkolot kotipaikakseen valinnutta naakkaryhmää. Ryhmässä oli kymmenkunta naakkaa. Oli helppo huomata nopeasti kuka oli kenenkin pari, koska puolisot vehtasivat tiiviisti yhdessä. Nokkimisjärjestys tuli sekin pian katsojalle selväksi.

Huvilan moneen osaan ja suuntaan jakautuneen kattotasanteen eräs osa vietti suoraan kohti pilvettömältä taivaalta porottavaa aurinkoa. Naakat ottivat sillä aurinkokylpyjä: ne asettuivat lämpimälle katolle siivet levällään ja makasivat pitkät tovit liikkumattomina auringon säteiden hellittävänä. Pelkästä nautiskelusta ei lintujen auringonotossa ole kyse, vaan sädetys karkottaa höyhenpukuun pesiytyneitä syöpäläisiä.

Naakka ottaa aurinkoa siivet levällään. Kuva: Heikki Vasamies

 
Naakkojen aurinkoterassissa oli vain yksi pieni epäkohta. Se oli liian pieni koko porukalle. Niinpä aurinkoa otettiin nokkimisjärjestyksen mukaan yksi tai kaksi lintua kerrallaan. Eräs pitkään seuraamani patruuna tai matriarkka antoi koko porukalle kyytiä vallatakseen solariumin. Tämä öykkäröivä naakkayksilö ei myöskään malttanut antaa muille pitkiä vuoroja auringon otossa, vaan palasi kylpyjen jälkeen aina terassille vain hetken sulkia räystäällä suittuaan. Muiden oli tyytyminen lyhyisiin aurinkovuoroihin.

Homma sujui kuitenkin hyvässä järjestyksessä eikä tuntunut aiheuttavan sen suurempia ristiriitoja naakkojen keskuudessa.

auringonottonaakatnaakka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.