11/2020

Pihabongauksen havaintoja edelleen palautetaan, mutta samalla Birdlife julkaisee ajantasaisia tietoja tähänastisista havainnoista. Kannattaa katsoa.

Kärjessä on tänäkin vuonna talitiainen, määrä on noussut tänään yli 100 000  talitiaiseen. Ja kakkosta eli sinitiaista on havaittu noin vajaat 60 000 lintua. Jos pihoja verrataan, molempia on ollut useimmissa pihoissa tai paikoissa, joissa laskentoja on tehty.

Pikkuvarpusen määrä on myös iso: yli 50 000.

Pikkuvarpunen

Ja yli 40 000 on maalaisserkku keltasirkun lukumäärä.

Järjestyksessä naakka, urpiainen, punatukku ja harakka ovat seuraavat lajit yli ja alle 20 000 linnun luvuilla, naakka melkein 25 000.

Yhdeksäntenä vasta on varpunen, tuttu ”kotivarpunen”, noin 17 000 ja viherpeippo kymmenes noin 13 500 yksilöllä.

Luvuista voidaan todeta, että kaksi tiaislajia on kärjessä ja kaksikin varislintua mahtuu kymmenen joukkoon, kolmas eli ”tavallinen” varis olisi ollut yhdestoista. Naakan ja urpiaisen osalta vuosittaiset vaihtelut eri seuduilla voivat olla suuria. Naakkaparvi tulee myös hyvin näkyvänä ja liikkuvana varmasti laskettua useita kertoja.

Punatulkkujakin on ilahduttavasti. Kotivarpusen trendi on vähenevä eikä viherpeippokaan ole toipunut sairauden aiheuttamasta kannan romahduksesta, laskusuunta on sen jälkeenkin tasainen.

Talvehtivia vesilintuja ja monia muita talvehtijoita on varmastikin ennätysmäärä. Vaeltava valkoselkätikka on myös ennätysluvuissa yli sadan (125). Surullista trendiä kertovat metsätiaisten pienenevät luvut.

keltasirkkupihabongauspikkuvarpunenvuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €