93/365

Punarinnan höyhenpuvussa miellyttävät kauniit murretut värit, leimallisimpina rinnan ruskeanpunainen ja selän kaunis harmaanruskea. Myös punarinnan terhakas reippaus kiinnittää huomion.

Ja punarinnan laulu on taivaallinen, valtavia juoksutuksia, ryöpsähteleyä, korkeita huiluja ja vaihtelevia rytmejä. Ensimmäiset jo laulavat. Yömuutto tuo lisää joka päivä.

Punarinta on myös puutarhurin lintu. Se ilmestyy toukotöitä tekevän seuraksi ja napsii syötävää mullantuoksuisesta, juuri käännetystä maasta. Se on aivan peloton puutarhurin kaverina.

Ja punarinta on tieteen lintu. Englantilainen lintutieteilijä, etologi ja ekologi David Lack julkaisi 1943 modernin väitöskirjan punarinnasta ”The Life of the Robin”. Teos uudisti lintutieteellistä tutkimusta ja muodostui pian klassikoksi.

Ja onnistipa minua kerran niinkin harvinainen sattuma, että sain Helsingissä omakotitalon pihassa matalalla olevaan ja isoreikäiseen pönttöön asukkaaksi punarinnan. Toisen kerran löysin punarinnan pesän kellariin menevien rappusten betonin kolosta.

Punarinta on läsnä tuoreissa metsissä. Ja sen laulu kuuluu valtoimenaan purolaaksoista. Punarinta on puutarhurin kaverina pihapiirissä, jos sille on puita ja pensaita sekä niitä käännettyjä, mullantuoksuisia penkkejä. Ja niin kaunis lintu!

lauluLintutieteen klassikkometsäpunarintapuutarhavuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi