61/2020

Peltosirkun laulu on kuvattu otsikossa. Sellaisena se soi ennen, ei niin kauan sitten, kaikkialla pelloillamme Etelä- ja Keski-Suomessa toukokuun alusta lähtien. Kaunis säe, joka alkaa korkealta kirkkaana ja laskeutuu tunnelmallisesti viisi sävelaskelta kolmeen viimeiseen tavuun. Se kuului erottamattomasti peltomaisemaan.

Kaunis laulu ja kaunis lintu. Ja äärimmäisen vakavasti uhanalainen. Ennusteen mukaan peltosirkku säilyy Suomen lintulajina enää noin 10–20 vuotta.

Vaikka iso syy onkin, että erityisesti Ranskassa on syöty peltosirkku kadoksiin linnun muutolla, ei voida meillä Suomessakaan olla tyytyväisiä itseemme.

Peltomaisema on muuttunut paljon. Mutta kuitenkin aika pienetkin toimenpiteet olisivat voineet pitää yllä peltosirkkua. Olisi pitänyt säilyttää joku ojanlaita peltomaisemassa, siellä täällä pieniä peltosaarekkeitakin. Jopa säilyttää vain yksittäisiä puuryhmiä. Pari ladonkattoakin tilan heinämailla olisi käynyt laulupuusta. Samalla kaikki tämä koristaisi maalaismaiseman kaunista perinnettä ja voisi edistää vaikkapa maatilamatkailua.

Ilmaston muutos linnun muutto- ja talvehtimisalueilla voi olla myös suuresti vaikuttanut peltosirkun viime vuosikymmenten menestykseen.

Seurataan peltosirkkua. Se on BirdLife Finlandinkin vuoden 2020 seurantakohde. Tehdään mitä vielä voidaan. Ei anneta periksi.

PeltoriskkuVuoden seurantalintuvuosi luonnossaäärimmäisen uhanalainen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.