17/2023

Ruokaillessaan susi vilkuili jatkuvasti taakseen metsän reunaan. Selitystä ei ilmestynyt metsästä esiin. Samaan laumaan kuuluvia lajitovereita ei näkynyt sen matkakumppaneina – eikä lauma toisaalta ollut näkyvissä sitä karkottamassa. Tämä susi on yksi Suomen noin 290 susiyksilöstä.

Vuoroin kaulaa myöten lumeen…

Viimeisimmät tiedot susikannasta ovat maaliskuun 2022 tilanteesta (Luke). Tämän vuoden 2023 vastaavat tiedot saadaan alkukesästä. Susireviireitä vuonna 2022 oli kaikkiaan 60. Niistä 37:llä reviirillä asui perhelauma ja 23:lla susiparit. Itä-Suomen reviireitä oli yhteensä 19, joista rajan ylittäviä reviirejä seitsemän. Vähennystä idässä edelliseen vuoteen 2021 oli neljä reviiriä. Reviirien kokonaismäärä oli kasvanut Länsi-Suomessa. Siellä on mm. erityisen vahva kauriskanta. Koko Suomen susikannan yksilömäärä 290 oli ennallaan verrattuna edelliseen vuoteen 2021. Susien perhelaumoissa on tyypillisesti puolen tusinaa jäsentä, joskus yli 10. Vain johtava alfapari lisääntyy.

…vuoroin takajalat syvälle hankeen.

Geneettisesti elinvoimaisen susikannan tulisi olla Suomessa vähintään 500-600 sutta. Nyt Suomessa on oikeastaan kaksi pientä kantaa, lännen suurempi ja idän pienempi kanta. Niiden välillä vaihtuvuus on pieni, koska kantojen välillä on Suomen halkaiseva reviiritön alue. Kummankin kannan pitäisi geneettisen monipuolisuuden vuoksi olla selvästi nykyistä vahvempi. Ongelmana ovat vielä kaakossa havaitut koirasudet.

Suden talvimaisema on kaunis.

Suomen susikannoilla ei ole yhteyttä Ruotsin ja Norjan pieniin kantoihin. Myös kannan täydentyminen idän suunnasta on selvästi vähentynyt.

Susi on siten edelleen erittäin uhanalainen. Susikanta on jopa 100 yksilöä pienempi kuin Saimaan norpan. Molempien kannat ovat pieniä ja lisääntyvät hitaasti.

susivuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.