16/2023

Saavumme retkikaverini kanssa tienmutkasta lammelle. Lampi on seutukunnan ehkä suurin rupikonnien kutupaikka.

Rupikonnien tienylitys on vaarallinen ja ottaa aikansa.

Tien reunaan on pysähtynyt uusi henkilöauto. Sen varoitusvalot välkkyvät. Autosta tielle nousee nuori kaksi-kolmekymppinen nainen. Tyylikkäässä asussaan hän laskeutuu tien pintaan ja poimii paljain käsin useita aikailevia rupikonnia ja siirtää ne varovasti määränpäähänsä lampeen. Hänelle tämä on luonnollinen eettinen luonnonsuojeluasia. Niin kiire ei ole, etteikö ehtisi. Ja kun tietä ylittävät konnat on siirretty turvaan kutulampeen, nainen jatkaa taas matkaansa.

Tässä retkikaverini auttaa yhdessä vaeltavat kaksi rupikonnaa yli tien.

Hetken päästä hurahtaa ohi iso pakettiauto. Sitä ei tienvieren sammakkojen varoitusmerkki ainakaan hidasta. Keski-ikäisen kuljettajan kaasujalka on raskas. Onneksi nainen oli hetkeä aikaisemmin pelastanut rupikonnat perille.

Vielä toiseen suuntaan ajaa vanhahko mies. Hän pysähtyy ja katsoo, ettei sammakoita jää alle, näyttää meille peukalolla plussaa ja ajaa hiljaa eteenpäin.

Odotamme tovin. Jos autoja lähestyy, otamme tietä juuri ylittämässä olevat rupikonnat varovasti käsiin ja siirrämme ne pulahtamaan lammen vesiin. Luonnollisestikaan kukaan ei saisi ajaa sammakoiden yli. Mutta vaikka kutu on vasta alullaan, litistyneitä rupikonnia on sadan metrin matkalla silti harmiksi jo kolmisenkymmentä.

Sammakkojen kutuajaksi tuodut liikennemerkit ovat näkyvästi esillä molemmista suunnista tuleville autoille. Tiessä on mutkia ja nopeusrajoitus, tilannenopeuden pitää siis muutenkin olla melko alhainen.

Sammakko-varoitusmerkkiä on ajotaitoisen helppo noudattaa. Tuo nuori nainen ja vanhempi mies tekivät sen. Heillä oli hyvä tahto ja ymmärrys pysähtyä. Ja naisella oli aikaa ja halua auttaa sammakoita tieltä nopeammin turvaan kuin ne ehtisivät vaaran uhatessa kömpiä tieltä perille kutulampeen. He kaksi ymmärsivät rupikonniin kohdistuvan vaaran juuri niiden kevätriemun tunteikkaassa huipussa.

Nainen edisti omalta osaltaan luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja torjui konkreettisesti lajikatoa. Hänen menettelyllään autoilijat välttäisivät satojen sammakkojen kuoleman tässäkin yhdessä ainoassa kohdassa. Sen voi tehdä turvallisesti.

Reunaviiva on ylitetty, määränpää on lähellä, enää muutaman metrin matka lampeen.

Tämä kohtaaminen sattui viime torstaina Viron Läänemaalla. Suomessa sammakot aloittavat kutunsa hyvinkin pian etelästä alkaen, jos säätila ja myös yöt pysyvät lämpiminä.

Ja nämä kaksin kulkevat rupikonnat ovat nyt turvallisesti yli tien ja pulahtavat onnellisina kutulampeen.

Varotaan turvallisesti ajaen konnia ja sammakoita.

kutuaikarupikonnasammakkoeläinten liikennekuolematvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.