15/2023

Pienin näistä pienistä on hippiäinen.Yhtäkkiä se on koivun rungolla. Yön on tuonut sen puutarhaan. Se on osittaismuuttaja. Hippiäinen taitaa nokkaista juotavaa rungolta, ehkä herääviä pikkuhyönteisiä ja pikkuruisia muita selkärangattomia. Yhtäkkiä se on ihan lähellä. Puutarhaan se ei asetu, pari kuusta ei riitä, mutta juuri huhtikuulla siihen voi törmätä aamuisin yömuuton jäljiltä ”tipahtaneena”.

Yhtäkkiä hippiäinen vaihtuu tiltalttiin samalla rungolla. Molemmat pikkuiset ovat samalla asialla koivun tuohen pinnassa.
Hentoinen tiltaltti on keväästä suorastaan syksyyn aina äänessä. Se on metsistä kuuluvan hiljaisen tilkutuksen taitaja:  til tal tal tal tilt tal til til…..Nämä kaksi olivat Haeskan kylässä pihalta kuvattuja Viron Läänemaalta.

Mutta yksi on vielä mukava ottaa tähän mukaan suomalaisesta mökkipihasta. Peukaloinen on samoihin aikoihin aloittanut lukuisten pesien rakentamisen valitsemansa naaraan valittavaksi. Peukaloinen osui pihalle, jossa on paljon pensaita, vesijätön rantaryteikkö ja sen jälkeen kuusikkopainanne. Niiden kätköissä on hyvä piileskellä, mutta laulaa kuuluvasti ja juosta maassa kuin pikkuinen hiiri.

Kun tähän aikaan jotakin pientä keikkuu pihapuissa aamulla, kannattaa tarkkailla.

hippiäinenhuhtikuukolme pientä lintuapeukaloinentiltalttivuosi luonnossa

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.