13/2023

Vanha haukkapöllö nimi tulee siitä, että hiiripöllön lento, siivet ja pyrstön pituus ja vatsan juovituskin muistuttavat varpushaukkaa. Haukan tuo mieleen myös se, että hiiripöllö on päiväpöllö.


Hiiriäispöllö lähestyy jo vakiintunutta hiiripöllön nimeä. Pöllön ravinnon perusteella nimen voisi oikeastaan olla myyräpöllö. Metsämyyrä on yleensä pöllön tärkein ravinto, metsäsopulikin niinä vuosina, kun sitä esiintyy runsaasti. Voipa tiainenkin joutua hiiripöllön saaliiksi. Jos ruokaa on runsaasti tarjolla, hiiripöllö kätkee saalista pahan päivän varalle puiden koloihin. Jos hanki on jäässä, pöllö voi turvautua kätköihinsä.

Tämän hiiripöllön tapaamispaikkaan osui kunnon vanhanaikainen lumipyry tuulineen ja tuiskuineen. Lumituisku loi erityisen  tunnelman hiiripöllön taigametsään Kainuussa. Paikoin melko avoinkin räme ja sen vaihtelevat havupuiset reunametsät lukuisine keloineen loivat hyvin kauniin talvireviirin pöllölle.

Metsän tummeneva salamyhkäisyys sekä hiiripöllön pärjääminen vaikeissakin olosuhteissa ja sakeassa lumituiskussa tallensivat hienon tunnelman mielen sopukoihin ja kameran muistiin.

Haukkapöllöhiiripöllölumituiskumetsäsuotunnelmavuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.