12/2023

Kun ohuet vesivesat jättää muutamaksi päiväksi alenevalle hangelle, aukeaa jäniksille paratiisi. Vesivesat ovat yksivuotisia, pehmeäkuorista mehevää herkkua jäniksille. Niihin ei jänis koskaan voi muuten ylettää. Kun jänikset ovat syöneet ohuimmat vesat kokonaan ja ahmineet vähänkin paksummista kuoret mahaansa, oksat voi silputa tai kerätä sorttiasemalle vietäväksi.

Jäniksen juhla-ateria antaa myös luontokuvaajalle ja -tarkkailijalle hauskan tilaisuuden jänisten seuraamiseen.

Nämä blogin rusakot olen kuvannut eilen pihaltamme, varovasti ikkunaa raottaen. Kolme rusakkoa ahmi vesoja. Maaseudun rauhasta idempää ja pohjoisempaa tavoittaa myös talvipuvussaan valkoisen metsäjäniksen.

Vielä lintujen kevätmuutosta. Vasta pieniä määriä mm. kiuruja, uuttukyyhkyjä ja aika monien muidenkin lintulajien ”tiedustelijoita” on voinut nähdä etelässä ja lännessä aamuretkellä. Kun kalenteri kuitenkin ehtinyt jo aika pitkälle kohti kevättä, sopivan leudon yön jälkeinen lounainen tuuli voi laukaista kauniina aamuna jo jossain määrin ”patoutuneen” lintujen kevätmuuton. Alkukevään muuttajathan ovat säämuuttajia. Idässä ja pohjoisessa on toki vielä paksut hanget. Sielläkin mm. laulujoutsenet, isokoskelot ja telkät ilmestyvät vähitellen sulapaikkoihin. Mutta olisiko tänään etelässä muuttopäivä?

jäniskevättalviLintujen kevätmuuttometsäjänisrusakkovuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.