10/2023

Nämä kuvat palokärjestä ovat Kuusamon Oulangalta. Männyt ovat tykkylumessa. Tykkylunta on muodostunut puiden rungoillekin. Kuvaan puolittain vastavaloon. Tunnelma on erityisen kaunis ja herkkä.

Palokärki lentää huutaen männyn rungolle. Se työntää ja iskee nokallaan jännittäviä viivoja eri suuntiin lumiselle rungolle ja puun kaarnaan. Viivoista muodostuu graafinen veistos puun kylkeen.

Mitä mahtaa palokärki tarkoittaa puun rungolle luomillaan hieroglyfeillä. Satujen lintu etsii varmasti arkisesti syötävää, talvehtivia toukkia. Mutta samalla nokka jättää jännittävät jäljet rungolle.

Tarkkaan en tiedä, enkä toki voikaan koskaan tietää, miten palokärki kokee luomuksensa. Mutta se on joka tapauksessa kiinnostava asia. Jäljet syntyvät sen nokasta ja sillä on tarkka näkö. Ilman muuta se näkee työnsä tuotoksen. Lintu viihtyy puussa hyvän tovin tehdessään grafiikkaansa. Ja tällaista jälkeä syntyy harvoin.

Saan joka tapauksessa aiheen sanoa: Palokärki on tunteva lintu, ei vain ulkoisten ärsykkeiden mukaan käyttäytyvä, vaan omalla palokärjen tavallaan ajatteleva. Se tarvitsee oppimista, kokemusta, uuden omaksumista, ehkä vähän luovuuttakin hienoon elämäänsä metsässä.

 

grafiikkalinnun ajattelupalokärkivuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.