Kävin viime vuonna Bogskärin majakalla. Se on Suomen eteläisin saari, mutta Suomi ei pääty Bogskäriin vaan jatkuu vielä kolme meripeninkulmaa siitä etelään. Jos katsoo saarelta sopivasti pohjoiseen, Suomi jatkuu pitkälti yli tuhat kilometriä, sillä koko autio ulappa majakkasaarelta pohjoiseen ja edelleen maitse Nuorgamiin on maamme valtioaluetta.

Suomen pinta-ala onkin 390 908 neliökilometriä eikä 338 449 km2, kuten esimerkiksi wikipedia tilastoi.

Wikipedia mittaa vain maata ja makeaa vettä, jollaista yhteenlaskua Suomen virallinen tilasto ei esitä. Sen luvuista voi kyllä laskea Suomen maa- ja makean veden alueiden yhteisalaksi wikipedian luvut.

Moni on oppinut Suomen pinta-alaksi 337 tai 338 tuhatta neliökilometriä. Vielä vuonna 2005 tilastovuosikirja raportoi pinta-alan ilman merta. Mutta 2006 meret olivat jo mukana Suomen tilastollisessa vuosikirjassa.

Tuntuisikin hassulta, että meri ei kuuluisi Suomen alueeseen. Rannikkomme purjehtijaa ympäröivät usein saaret joka puolelta.

Matkalla Bogskäriin saaret katoavat näkyvistä. Miten myös laaja ja rannattomalta tuntuva avoin merialue on osa Suomea? Pohjana on kansainvälisiin sopimuksiin ja muiden maiden esimerkkiin pohjautuva aluemeren laajennus, joka tehtiin 30. heinäkuuta 1995. Ruotsi oli tehnyt saman liikkeen jo 1970-luvulla, mutta Suomi ei halunnut tuolloin pidentää yhteistä rajaa Neuvostoliiton kanssa.

Vuonna 1995 aika oli kypsä ja maahamme tuli iso kaistale merta, merenpohjaa ja ilmatilaa näiden yllä. Suomenlahdelle jätettiin kuitenkin yhdessä Viron kanssa vapaan liikkumisen kansainvälinen käytävä, ja aluemerellä on ulkomaisillakin aluksilla viatoman kauttakulun oikeus.

***

Näin Suomen pinta-ala on ollut reilut 20 vuotta 391 tuhatta neliökilometriä. Tämän mukaan voi laskea muita suhdelukuja. Suomesta on:

78 prosenttia maata
22 prosenttia vettä
13 prosenttia merivettä
9 prosenttia makeaa vettä
57 prosenttia metsää

Ja niin edelleen. Suomi on kerrassaan mainio koktail, jossa tuntuu myös suolaisen kirpeää makua.

järvetmerimetsätpinta-alasuomi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.