341/365

1. Ensimmäinen kuva (yllä) on Matsalun lahden etelärannalta. Huhtikuun keväässä, auringon nousun aikaan tuo niitty on niin uskomattoman täynnä kiurun laulua, että haluan joka kevät käydä sitä täyteyttä aistimassa. Nyt joulukuun alussa värit pitävät sisällään koko elämän skaalan. Harvoin keväällä tai kesällä tavoittaa kameralla yhtäaikaa tällaisen värien ja valojen koko syvän dynaamisen skaalan niin maan pinnalta kuin pilvistäkin.

2. Toinen maisema on Suitsujoki, yläjuoksultaan Tuudijoki, joka nykyään laskee Kasarijokeen.  Sitä myöten vedet virtaavat Matsulan lahden perukkaan. Suitsu (Savu) virtasi ennen omaa uomaansa mereen. Muutos johtuu kahdesta seikasta. Matalan lahden ja hyvin alavan maaston sekä jääkauden puristaman maan kohoamisen vuoksi Matsalunlahden pohjukka on siirtynyt reippaasti kohti länttä. Lisäksi jokiuomaa joskus on ruopattu. Ruokokattoiset venevajat on alkujaan tehty kalastajien yksipuiselle haapiolle ja tasapohjaiselle lootsik-nimellä kutsutulle veneelle. Nyt kalastuksen historia on palautettu maisemaan.

3. Seuraava maisema avautuu Keemun lintutornilta Matsalun lahdelle. Voimakas lumikuuro on saapumassa luoteesta. Lahden vesi on vielä sula. Kymmenet laulujoutsenet huutelivat maisemassa ainakin 2.12.2019. Pari valkoposkihanheakin lenteli, samoin yksinäinen uivelo ohitti niemen.

4. Aurinko on jo painunut mailleen Rannajõella, hämärä laskeutuu. Kurjet ja hanhet täyttivät tämän maiseman vielä pari kuukautta sitten, kurjet syyskuulla ja hanhet pääosin lokakuulla. Vielä ohut, kasvava kuunsirppi erottuu taivaalla ja vedessä. Hiljaisuus on koskematon. Myös Rannajõgi laskee Matsalunlahteen.

jokiloppusyksymaisemavuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.