343/365

Kansanviisauden mukaan kettu sanoi pihlajanmarjoista: happamia. Syyhän oli tietenkin, että kun marjat olivat ketun ulottumattomissa, vaikka mieli teki, niitä piti haukkua happamiksi.

Näissä tämän blogin syksyisissä kuvissa kettu joutuu toteamaan saman kurjista. Ehkäpä se olisi halunnut tokaista komeista, tavoittamattomista linnuista: mokomat rimppakintut, eihän teissä ole mitään syömistäkään.

Vaikka kettu koittaa kuinka korvat luimussa ja jalat koukussa kulkea hyvin matalana kohti kurkia, se on täysin esillä. Kurjet näkevät ketun, ovat tarkkaavaisia, mutta eivät sen enempää hötkyile, kunhan repolainen ei tule enää lähemmäksi.

Antaisiko tämä pöpelikkö suojaa ja yllätysmahdollisuuden?

Kettu varmaankin pelkää myös pitkäkaulaisten kurkien vahvan nokan tikariniskuja avoimessa maastossa. Ja sitten linnuilla on siivet, ne voivat helposti siirtyä kappaleen matkaa, jos kokevat ketun vakavaksi uhkaksi. Ehkä kettukin vain katsasti, aukeaisiko mitään mahdollisuutta, olisiko pellolla ehkä siipirikko lintu.

Maanisäkkäiden pelossa muuttokurjet kuitenkin valitsevat yöpymispaikakseen tyypillisesti rannikolla veden saartamat merenluodot ja sisämaassa suuret, aukeat ja lampareiset avosuot. Kettu tai muut isot petonisäkkäät eivät hevin pääse seikkailemaan noihin paikkoihin. Silti kurkien yöpyvissä parvissa syntyy aika ajoin melkoinen huuto ja mekkala, kun joku kurjista peljästyy yön ääniä ja varjoja ja huutaa pelon koko parveen.

Happamia!

Ehkäpä korkean heinikon tai pensaiden kätköissä hiipivä ovela kettu saattaa päästä yllättämään ja koitua yksittäisen kurjen kohtaloksi, tuskin kuitenkaan usein ja tässä siihen ei ainakaan näytä olevan mitään mahdollisuuksia.

Kurjet ovat nyt muutollaan pääosin jo Espanjan harvapuustoisissa tammimetsissä ja eri puolilla pohjoista Afrikkaa. Olisi mielenkiintoista olla kurkien matkassa tutkimassa, kuinka rauhassa kurjet nukkuvat yönsä talvehtimisalueilla.

kettukurkitalvehtiminenvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.