Kuvat: Samuli Haapasalo

150/365

Lajina luhtakerttunen saavutti Suomen vuonna 1944. Nyt sitä pesii eteläisessä Suomessa Lintuatlaksen arvion mukaan jo 5.000 -10.000 paria. Luhtakerttunen saavuttaa Suomen näiden päivien aikana, siis varsin myöhäisenä muuttajana.

Rytikerttunen ja luhtakerttunen ovat hyvin samannäköisiä. Laulut ovat kuitenkin täysin erilaiset. Rytikerttusen kuivakkaa, jäykkää, töksähtelevää sahailua. Luhtakerttusen remakat ryöpyt, valtaisat juoksutukset, kirkkaat äänet, voimakkaat jankutukset ja hieno matkimisen taito tekevät siitä yhden hienoimmista yölaulajista.

Viitakerttuseen verrattuna luhtakerttusen laulu on olennaisesti voimakasrytmisempää ja kiihkeämpää. Viitakerttunen laulaa verkkaisemmalla ja rauhallisemmalla rytmillä ja antaa aikaa sävelilleen.

Luhtakerttunen viihtyy mm. rantapesaikoissa, mutta usein myös melko vaatimattomissakin isompien ojien pajukoissa, sopivan villeissä puutarhoissakin.

Nyt alkaa olla yölaulajalinturetkien aika. Niitä järjestävät mm. monet lintu-yhdistykset.

LuhtakerttunenRytikerttunenviitakerttunenvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto!

Puhtaan luonnon merkitys hyvinvoinnin edistäjänä on entisestään korostunut koronavirusepidemian hankaloittamassa arjessa.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet Luonnonsuojeluliiton työtä suomalaisen luonnon hyväksi.
Tilaa nyt kotiin kannettuna tai diginä!