152/365

Lintuharrastukseni ajalle mahtuu ensin turkinkyyhkyn harvinaisuus, sen ”saapuminen”, leviäminen Suomeen 1960-70 -luvun aikana – ensimmäinen turkinkyyhky pesi Suomessa vuonna 1966 – nopea vakiintuminen ja jälleen väheneminen ainakin siinä suhteessa, että suuremmat polulaatiot katosivat.

Turkinkyyhkyn levinneisyys on painottunut Länsi-Suomeen, mm. Perämeren rannikkokaupunkeihin. Sieltä sen varmuudella löytää. Pesiväksi turkinkyyhkyn parimääräksi Lintuatlas arvioi 150. Eurooppaan lintu saapui kaakosta vasta 1930-luvulla, joten turkinkyyhkyn leviäminen läpi Euroopan on ollut poikkeuksellisen nopea, vaikkakin pohjoisosissa lukumäärä on jäänyt aika pieneksi.

Tätä lintua kannattaa tarkkailla. Esiintyykö se minun kotipaikkakunnallani? Kyyhkyjen soidinhuutojen tapaan turkinkyyhkyn soidinääni on rytmikäs kolmiosainen huhuilu: hu huuuh hu. Usein kyyhkyn hoksaa äänen perusteella.

Turkinkyyhky on aivan olennaisesti vaaleampi kuin turturikyyhky.

Turkinkyyhkyvuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €