153/365

Kesykyyhky eli pulu polveutuu kalliokyyhkystä. Alkuperäistä lajia on jäljellä enää harvoilla Välimeren rannikon vuorilla ja jyrkänteillä, mutta kesykyyhky on todellinen kosmopoliitti, se on levinnyt kaikille mantereille Etelämannerta lukuunottamatta.

Kesykyyhkyn värit yllättävät koreudellaan.

Suomessa kesykyyhky pesii lähinnä suurempien kaupunkien vaikutuspiirissä, Virossa se asustaa kaukana maaseudullakin. Jäämeren rannan pikkukylissäkin Norjassa voi nähdä pulun. Sopivissa rakennuksissa ja halleissa pulut voivat lisääntyä Helsingissäkin jopa ympäri vuoden.

Pulusta on tullut city-kanahaukoille uusi sopiva saalislintu. Ennen niin arka metsälintu sepelkyyhkykin on uskaltautunut viime vuosikymmeninä kaupunkien puistoihin ja pihoihin.

Kesykyyhky on tunnettu kirjekyyhkynä. Alunperin kesykyyhkyn Suomen kantakin on syntynyt vapautetuista ja karanneista linnuista. Kyyhkyn lentonopeus on hyvä, noin 60 km tunnissa.

Kirjekyyhkynä tunnettu kesykyyhky lentää 60 km/h. Vaikka kesykyyhkyn väritys vaihteleekin, kuvassa näkyy tyypillisiä tuntomerkkejä, valkoinen yläperä ja kaksi tummaa siipijuovaa.

city-kanahaukkaKalliokyyhkykesykyyhkyKirjekyyhkypuluvuosi luonnossa

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.