21/365

Aamu rapsakassa pakkasessa, lähes -30 C. Kuusamon Oulangalla olevan piilokojun maisema aukeaa auringon nousun suuntaan. Pakkanen tietää tänään kirkasta päivää. Ei kuitenkaan liian kirkasta, vähän on myös usvaa. Joku pilvikin taivaalla. Tämä on lintukuvaajan ihanneaamu.

Yllä oleva aamukuva on otettu varsin varhain. Vastavalo antaa siihen maiseman syvyyden ja herkät sävyt. Aivan erityisesti pidän siitä, että yhdessä kuvassa on kolme lintua maisemassa. Voimakkaimmin nousee esiin palokärki. Männyn rungolla keikkuu myös harmaapäätikka. Pienenä ykstyiskohtana on lentävä hömötiainen, joka osuu puurunkoa vasten.

Keskipäivän valo on turhan jyrkkä. Mutta mitä enemmän lyhyt talvipäivä kääntyy kohti iltapäivän tunteja, auringon laskun suunnan valot ja iltarusko kirjavat maisemaa. Tuttu maakotka istuu hongan latvassa. Kotka ja puu saavat ympärilleen voimakkaan punan.

Vielä näen kuinka piskuinen tiainen illan hämärtyessä etsii yösijansa pienen kynttiläkuusen oksien ja niitä peittävän lumen alta. Kovin lämmin ei ole yösija.

 

aamun valotharmaapäätikkahömötiaineniltaruskokuusamomaakotkaoulankapalokärki

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi vuodeksi 59,50 €