49/2023

Muutama töyhtöhyyppä viivytteli tammikuun puolelle edellisenä talvena 2022/23 Arabianrannassa Helsingissä.

Tänä syksynä 2023 hyyppiä on tavattu marraskuun alkupuolella kymmenien lintujen parvina länsirannikolla.

Hyyppien seurana pari talvipukuista naurulokkia parven takaosassa alhaalla.

Viron Läänemaan pelloilla, erityisesti lähellä Matsalun ja Haapasalun lahtia ja niiden rannoilla oli vielä 7.-10. marraskuuta 2023 ruokailemassa ainakin noin 6 000 ! töyhtöhyyppää monisatapäisissä parvissa. Se on paljon. Tuolloin olivat kyllä yötkin selvästi plussalla, mutta aiemmin loka-marraskuun vaihteessa Läänemaallakin oli jo kohdattu ihan reippaita pakkasöitä. Toki kapustarintojakin osui Haeskan tornilla kiikariin vielä 50 yksilön parvi ja tundrakurmitsoja pari yksilöä.

Ei vain joitakin viivyttelijöitä vaan isoja hyyppäparvia. Tällä pellolla niitä oli noin 800.

Muina viivyttelijöinä laidunsi pelloilla mm. viisi hanhilajia: metsähanhi, tundrahanhi, kanadanhanhi, valkoposkihanhi ja merihanhi. Mutta töyhtöhyyppään verrattuna niiden määrät olivat hyvin pieniä yksittäisinä parvina tai vain yksittäisiä lintuja, valkoposkia kuitenkin pari sataa lintua. Laulujoutsenia oli toki hanhia enemmän, joukossa vielä kymmenkunta pikkujoutsentakin.

Laulujoutsenia ja pikkujoutsenia, kaksi viimeistä nokat vastakkain olevaa ovat pikkujoutsenia.

Töyhtöhyyppien myöhäinen runsaus kuitenkin yllätti. Ehkä aiemmat kylmät yöt eivät rajoittaneet liikaa ruoan hankintaa iltapäivisin. Ehkä ilmaston lämpeneminen näkyy osassa hyyppien kantaa lintujen muuttovireen ajankohdassa ja muuton ajoituksessa, kun ruokaa on. Joskus voi joku sairauskin vaikuttaa osan kannasta muutolle ehtimiseen.  Kevätmuutolla pysähtynyt kevään eteneminen keräsi sekin Läänemaan pelloille niin paikallisia saapuneita hyyppiä, kevätmuutollaan pysähtyneitä kuin Suomesta palanneitakin keväällä 2023 kymmenin tuhansin. Hyypät reagoivat suuriin vallitsevan sään muutoksiin.

Metsähanhia marraskuun maisemassa.

Töyhtöhyyppäkanta on vahvistunut ja joukossa on aikaisempia ja totuttua myöhäisempiä syysmuuttajia, ehkä pysyvämminkin. Hyypän sopeutuminen ja reagointikykykykin on varmasti hyvä, koska se pärjää aikaisena kevätmuuttajana ja voi myöhentää syysmuuttoa. Varmaankin nuo 6000 hyyppää, ainakin valtaosa, lensi kuitenkin ajoissa lounaaseen. Eikä tarvitse mennä ajassa taaksepäin kuin alun toistasataa vuotta, töyhtöhyyppä oli pohjoiseen leviävä harvinaisuus.

 

hanhetmetsähanhipikkujoutsensyysmuuttotöyhtöhyyppävuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.